Zárlat az elektronikus közigazgatásban

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) egyetlen fejlesztésének törlésével többet spórolhat a kormány, mint amit a regionális operatív programok kiemelt közúti fejlesztéseinek visszavonásától összességében várhat. A politikai koncepciók megváltozására hivatkozva törlendő elektronikus közigazgatási projektekből azonban nem egy, hanem egyszerre mindjárt tíz „mehet a levesbe”, ha a kormány változatlan formában engedi tovább minisztériuma javaslatait.

A támogatási összegekkel már beárazott első öt EKOP-beruházás törlése együttesen 10,3 milliárd forintot szabadíthatna fel. Ezen belül a legtöbbet, 2,85 milliárd forintot a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közös fejlesztéseként 2007-ben megálmodott „Interoperabilitás” néven jegyzett fejlesztés elvetése hozna a konyhára.

De szintén komoly spórolást jelenthet, ha az NFM javaslatára törlik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) egyik nagy programját. A „Zártcélú hálózati szolgáltatások bővítése a szolgálat-, bevetés- és mentésirányítási rendszerek közötti kommunikáció megalapozásához, biztosításához” címen futó fejlesztés 2,65 milliárd forintot emésztene fel – ha megvalósulna.

A szakmai és politikai koncepciók megváltozása miatt visszavonandó EKOP-beruházás a MeH–KIM részletesen kidolgozott projektje: a hivatalos megnevezése szerint „A Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszeren működő elektronikus szolgáltatások informatikai biztonságának auditja és szervezetszintű technológiai értékelése” 700 millió forint támogatást vinne el.

Az EKOP megsarcolása ezzel még nem érne véget: két másik beruházásának elvetésén további 5,2 milliárdot takarítanának meg. A „Hatósági eljárások elektronikus támogatása” programon 2,2 milliárd forintot, az „Elektronikus adatcsere az államigazgatási szervek között” terv törlésén hárommilliárdot.

Ha pedig ez nem lenne elég, az EKOP-nak van három olyan beárazatlan fejlesztése, amit az NFM programjával „összeegyeztethetetlen céljai” miatt el lehet felejteni. A szakpolitikai koncepciókba legalábbis állítólag már nem fér bele „Az önkormányzati adatszolgáltatás korszerűsítése”, az „Önkormányzati Könyvelési Rendszer” fejlesztése, valamint a „Közadat Portál Fejlesztése”. Még akkor sem, ha a javaslattevők látszólag azt sem tudják, hogy mindezekre mennyit is kellene költeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.