Gyorsulva nő a gazdaság

Augusztushoz képest lassult a növekedési ütem, de még így is biztató tempóban gyarapodott a hazai ipar szeptemberben. Az egy évvel korábbi adathoz képest 10,9 százalékkal nőtt a termelés, míg egy hónappal korábban – éves összevetésben – még 17,6 százalékkal emelkedett. Az idei első kilenc hónapban így az ipari termelés összességében 10,2 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest. (Tavaly egész évben a termelés 17,8 százalékkal csökkent.)

Az erős exportkereslet hatására az ipari termelés növekedése kitarthat az év végéig – prognosztizálták az MTI által megkérdezett elemzők, akik a növekedés éves összevetésű lassulását elsősorban a bázisidőszak hatásával magyarázták és az előzetes szeptemberi adatot a várakozásokat meghaladónak minősítették. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy kommentálta a jelentést, hogy továbbra is erőteljesen húz az ipar, az év további részében továbbra is 10-11 százalék körüli éves növekedésre lehet számítani.

A továbbra is erős exportmegrendelések mellett a belső kereslet is növekedésnek indult, az már nem húzza vissza az ipari kibocsátás növekedését. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: az év hátralévő részében enyhébb növekedésre lehet számítani az érvényesülő bázishatások, a gyengébb régiós eredmények és a gyenge belső kereslet miatt. Az állami keresletélénkítés fokozatos visszavonásával a magánfogyasztás még nem veszi át a helyét, továbbá a következő év első két negyedévében az exportkereslet sem mutat az eddigiekhez hasonló erőteljes növekedést.

Bizakodóak a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatban a londoni elemzők is. A nagy befektetési házak karakteresebb GDP-növekedéssel számolnak, igaz ezzel együtt a pénzromlás üteme is gyorsul. A Goldman Sachs szerint a harmadik negyedévben a gazdaság már 1,2 százalékkal nőhetett éves összevetésben, szemben a második negyed egyszázalékos bővülésével. A befektetési banknál úgy számolnak: az infláció már elérte mélypontját, és októberben valószínűleg négy százalékra gyorsult vissza az egy hónappal korábban mért 3,8-ról.

Derűlátóbb növekedési előrejelzést adtak az elmúlt negyedévre a Bank of America–Merrill Lynch (BoA–ML) londoni elemzői. A cég másfél százalékos gazdasági növekedést becsül, kiemelve, hogy továbbra is az erőteljes export hajtja a bővülést. A JP Morgan elemzői négyszázalékos pénzromlást jósolnak. A banknál azzal számolnak, hogy 2011 elején 3,5 százalék körüli szintre lassul az infláció, de még jövőre és 2012-ben is három százalék felett marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.