Teljes sorcsere a versenyhivatalnál

Bár az Alkotmánybíróság nemet mondott a GVH-vezetés lecserélést célzó fideszes törvényjavaslatra, Nagy Zoltán leköszönő elnökkel együtt önként távoztak a versenyhivatal eddigi vezetői is. Az új első ember, Juhász Miklós szerint a GVH ügyfélbarát jellegét kell erősíteni.

Elköszönt a hivataltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eddigi vezetése. Dacára hogy „csak” a 12 éve a szervezet élén álló elnök, Nagy Zoltán mandátuma járt le, vele együtt Wallacher Lajos és Gadó Gábor elnökhelyettesek, illetve Belényi Andrea főtitkár is távozott. (A versenykultúra érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért idén Belényi Andrea vehette át – Stumpf István alkotmánybíró jelenlétében – a 2005-ben alapított Versenykultúráért díjat.)

Mint ismeretes: a Fidesz már korábban kinyilvánította, hogy nem óhajtja a versenyhivatal élén látni az eddigi vezetést. A kormánytöbbség még nyáron úgy módosította a versenytörvényt, hogy az elnök mandátumának lejártával együtt automatikusan megszűnt volna az elnökhelyettesek megbízatása is, az Alkotmánybíróság (AB) azonban visszadobta a jogszabályt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által nyár közepén a GVH élére delegált Juhász Miklós még az AB döntése előtt úgy nyilatkozott lapunknak: nem kíván politikai tisztogatásba kezdeni a hivatalnál, és amennyiben az AB elutasítaná a versenytörvény módosítását, ő a két elnökhelyettes szakmai munkája alapján fogja eldönteni, hogy a jövőben együtt dolgozik-e velük. Ám úgy tűnik, ez nem nyugtatta meg az elnökhelyetteseket, akik jobbnak látták félreállni. Helyükre, Juhász Miklós javaslatára, Horváth Zoltán és Tóth András érkezik. Míg Horváth Zoltán az Állami Számvevőszéktől jön, addig Tóth András korábban a GVH-nál dolgozott, majd később versenyjoggal foglalkozott, immáron ügyvédként.

Bár a kormánypárt általánosságban a verseny fontosságát hangsúlyozza, fideszes berkekben gyakran felmerült, hogy a GVH „túlságosan szigorú” a vállalkozásokkal. Tény, hogy a hivatal nem bánt kesztyűs kézzel a kartellező, fogyasztókat átverő vagy erőfölényével visszaélő cégekkel: az utóbbi tíz hónapban kerek tízmilliárd forint büntetést rótt ki, többségében a kartellező cégekre. Emellett a GVH az utóbbi években nagy büntetéseket rótt ki komoly politikai hátszéllel rendelkező vállalkozásokra is. Úgy hírlik, a hivatalnak azt is felrótták, hogy nem állt ki a „hazai” cégek, illetve terméktanácsok mellett: tavaly a földművelésügyi tárca, illetve a cégek által gründolt élelmiszerkódex több pontját, de a terméktanácsok és a különféle szakmai kamarák szabályzatait is gyakran versenysértőnek találta.

Lapunknak Juhász Miklós nyáron úgy fogalmazott, hogy az elődje útját kívánja követni. Ugyanakkor a parlamenti bizottsági meghallgatásán a hivatal ügyfélbarát szolgáltató jellegének megerősítését emelte ki, és szükségesnek nevezte, hogy a piaci szereplők betekinthessenek a róluk készült iratokba, illetve konzultálhassanak a hivatal munkatársaival.

Juhász Miklós, a versenyhivatal új elnöke
Juhász Miklós, a versenyhivatal új elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.