Röviden

Az OTP-é lehet a Podravka 10 százaléka

Hosszú és kanyargós történet érhet fordulópontjához. A Podravka, a zágrábi tőzsdéhez eljuttatott közleményében ugyanis bejelentette: nem él vásárlási jogával saját 10,65 százalékos részvénycsomagjának felvásárlására, így részesedést szerezhet az OTP Horvátország legnagyobb élelmiszergyártó és -forgalmazó vállalatában. A Podravka közölte, hogy az OTP október 25-én tájékoztatta: a két vállalat között 2009 márciusában megköttetett opciós szerződésnek megfelelően, él eladási jogával a Podravka 10,65 százalékos, jelenleg a Fima Ami Ltd. által birtokolt részvénycsomagjára vonatkozóan. Ugyanezen a napon, az OTP a közte és a Fima Ami között megkötött szerződésre hivatkozva közölte a vállalattal, él a Fima Ami által birtokolt részvénycsomagra vonatkozó vásárlási jogával, valamint megerősítette abbéli szándékát, hogy megszerzi a kérdéses részvényeket. (MTI)

Fellebbeznek a megbírságolt malmok

Fellebbeznek a megbírságolt malomipari vállalkozások a Gazdasági Versenyhivatal legutóbbi döntése ellen, amellyel a 16 magyarországi malomipari vállalkozásra összesen, mintegy 2,3 mil liárd forint bírságot szabott ki kartellezés miatt – mondta el pénteken Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. A főtitkár a GVH több állítását is megkérdőjelezte és példaként említette, hogy a versenyhivatal által említett status quóról nem lehet beszélni egy olyan piacon, amelyen a résztvevők száma évről évre változik, vannak új belépők és megszűnők is. Nehéz elfogadni azt is, hogy a „kőkemény kartellben” vennének részt olyan cégek, amelyek közül több is csődközelben van – mondta. (MTI)

Növelhető a bor alkoholtartalma

Brüsszel október 19-én jóváhagyta a 2010-es magyar mustok és borok alkoholfokának további félszázalékos javítását. Erre azért volt szükség, mert az időjárás miatt az idei szőlő jóval kevesebb cukrot tartalmazott mint szokásos, illetve, mint amennyire jobbminőségű bor előállításához szükséges lenne. Ez azt jelenti, hogy a borászok feljavíthatják mustjaikat, friss boraikat – olvasható a Magyar Agrárkamara pénteken kiadott közleményében. Magyarország mellett további kilenc ország – Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy-Britannia – kért és kapott engedélyt az alkoholfok differenciált mértékű javítására. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.