Hat százalék lehet a kulcsa a lakáspiacnak

Jelenleg 8,5–9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval lehet forint alapú lakáshitelhez jutni, ez a fiskális és a monetáris politika együttműködésével egy-másfél éven belül lecsökkenthető 6 százalékra, és akkor megjelennek a piacon a lakásvásárlók – állította Földi Tibor, aki a Cordia Zrt. vezérigazgatójaként vesz részt az Ingatlanfejlesztési Kerekasztal munkájában.

A szakember az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az otthonteremtési program eddig egy konkrét eszközt mutatott fel: a lakás-takarékpénztári megtakarításokat 8 helyett 10 évig támogatja az állam. Véleménye szerint is hosszú távon az öngondoskodás befolyásolja a lakáspiacot leginkább. Az szja csökkentésével is több jövedelem marad az embereknél, de ez csak az alkalmazottakra vonatkozik – jelezte –, akik vállalkozóként dolgoznak, azokra nem igaz.

A lakáspiac akkor élénkül meg, ha az embereknek lesz jövőképük és fenntartható lesz a finanszírozás – húzta alá. Az előbbi azt jelenti, hogy beindul a gazdasági növekedés, a munkavállalóknak pedig nem kell félniük attól, hogy ha felmondanak nekik, máshol nem kapnak munkát – fejtette ki. A fenntartható lakásfinanszírozásnak pedig a megfizethető hitelkamat a feltétele. Amenynyiben a jegybanki alapkamat egy százalékponttal csökkenne, a bankok pedig a jelenlegi 3-4 százalékpontos kamatmarzsot csökkentenék, akkor egy-másfél éven belül elérhető lenne a 6 százalék körüli teljes hiteldíjmutató – vélekedett.

Földi Tibor a budapesti lakáspiacon végzett saját felmérésük alapján elmondta: a megkezdett projektek száma 308, amelyek 22 600 lakást tartalmaznak. Az eladatlan lakások száma 5757, a kínálat egynegyede. Az idei első fél évben 1100 lakást adtak el a fejlesztők, és csak 500 új jött a piacra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.