Szocpol helyett lakástakarék

Nem hozza vissza a szocpolt az Új Széchenyi-terv, amelynek otthonteremtési fejezete az előtakarékosság és az energiahatékony épületek támogatására fókuszál. Kimondatott ugyanakkor, hogy a gyermekvállalás ésa gyereknevelés támogatása nemzeti érdek, a lakásvásárlást viszont az állam csak közvetve, a családoknál hagyott adóval támogatja.

– Nyolc év helyett tíz évig támogatja majd az állam a lakástakarékpénztárakkal szerződőket, ezáltal tíz év múlva 6,5 millióról 8 millió forintra nőhet a szerződéses végösszeg – jelentette be Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkára, aki négy hónap után tegnap, a program szakmai konzultációján utoljára szólalt meg e minőségében, ugyanis a fejlesztési tárca klíma- és energiaügyi helyettes államtitkárságára megy át. (Az energetika eddig két tárcához, a nemzetgazdaságihoz és a fejlesztésihez tartozott, nemrég azonban a területet az utóbbinál vonták össze.) Hozzátette: mivel a lakás-takarékpénztári szerződéseket családon belül összevonhatják majd, tíz év alatt a gyerekesek adókedvezményével, az egykulcsos adóval és a megnövelt állami résszel már családonként 30 millió forintot lehet előtakarékoskodni. Az is elhangzott, hogy 300 milliárd forint marad az embereknél az adóváltozások és a gyerekkedvezmények miatt, aminek, remélik, nagy része az előtakarékoskodásba folyik be.

Az Új Széchenyi-terv otthonteremtési fejezetével kapcsolatban már korábban megírtuk, hogy pénz, vagyis költségvetési források híján nem lesz osztogatás. És valóban: nem lesz újra szocpol, mert tékozló volt, és nem kellően hatékony, lesz viszont államilag ösztönzött előtakarékoskodás és a hozzá kapcsolódó fix kamatozású hitel, ami a családoknak biztonságot ad majd. A lakás-takarékpénztárak támogatása is egy pénztelen megoldás, vagyis időnyerés, hiszen nem kíván azonnali költségvetési forrást.

Az első Széchenyi-tervben megjelent fecskeházak támogatására viszont lesz lehetőség, mert azok bizonyítottan és hatékonyan segítik az előtakarékoskodást. A szakmai konzultáción elhangzott: az otthonteremtésben markáns személetváltásra van szükség. Ebbe az államtitkár szerint az építésgazdaságban megkopott bizalom helyreállítása is beleértendő, valamint a hivatali korrupció és a szabályozás bürokráciájának a visszaszorítása is.

A bérlakásépítésekből egyelőre csak mintaprojektekre lesz lehetőség. Szükség van arra, hogy kiderüljön: a rendszer valójában hogyan működik. De ehhez is uniós források elnyerése a kulcs. Az otthonteremtés és a nemzeti épület-korszerűsítési program középpontjában az energiahatékonyság, az éghajlatvédelem áll még, a felújítások közül csak az energiafüggőséget csökkentőket támogatják.

Bónuszpontokat kapnak a bizonyos távolságon belül gyártott anyagokat felhasználók is. A kormány így kívánja támogatni a munkahelyteremtést és -megtartást is. No meg a klímavédelmet, ugyanis a nagy távolságokra szállítás környezetszennyező. Az Új Széchenyi-terv keretében kizárólag gazdaságilag megtérülő beruházásokat támogatnak, és a számítások szerint a felújítási és a korszerű épületberuházási programok révén öt év alatt 200 ezer új munkahely jöhet létre.

– Tíz éven belül félmillió fenntarthatatlan, vagyis lakhatatlan és energiafaló lakást kell kiváltani – mondta az államtitkár. – Ezt viszont nehéz megvalósítani akkor, amikor évente alig 20 ezer lakás épül már csak, és a szanálásra érett lakásokban élők szegények, akiken az adókulcsok módosítása sem segítség – összegezte a téglás szövetség vezetője kételyeit a cél megvalósíthatóságára vonatkozóan.

A kormány a családoknál hagyott jövedelemmel támogatná a lakáspiacot
A kormány a családoknál hagyott jövedelemmel támogatná a lakáspiacot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.