A Bizottság letette a voksát a kkv-k mellett

Tegnap Brüsszelben elfogadták az egységes piaci intézkedéscsomagot. Ebben az Európai Bizottság egyértelműen a kis- és középvállalkozások működéséhez próbál kedvezőbb teret biztosítani, többi között tőkéhez juttatná őket, s adminisztrációs terheiket is csökkentené.

Az Európai Bizottság szerdán fogadta el és tette közzé az Euró pai Egységes Piaci Intézkedéscsomagot (EEPI-t), amely a magyar fogyasztók és a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára is kedvező javaslatokat tartalmaz – mondta el Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Kiemelte, hogy szintén a mai napon fogadott el a bizottság két további nagy jelentőségű dokumentumot: az egységes piaci csomaghoz szervesen kapcsolódó, európai uniós állampolgársági jelentést és az Európai Bizottság 2011-es munkaprogramját. A képviselet-vezető hangsúlyozta: 1992-es létrehozása óta az egységes piac sok előnyt hozott Európának és Magyarországnak is, azonban a gazdasági válság miatt az Európai Uniónak (EU-nak) tennie kell a gazdasági növekedés fellendítéséért és a munkahelyteremtésért. A csomag 50 javaslatot tartalmaz, a cél, hogy ezekből 2012 végéig – az egységes piac fennállásának 20. évfordulójára – konkrét intézkedések szülessenek. – Az EEPI olyan politikai programot javasol, amelynek célja, hogy feltárja a növekedési potenciált, és erősítse a bizalmat a társadalmi fejlődést elősegítő intézkedésekkel. A kezdeményezések a belső piac kulcsfontosságú szereplőit, a vállalatokat, a munkavállalókat és a fogyasztókat célozzák – mondta Szűcs Tamás.

Kiemelte: a program középpontjában a gazdasági növekedés, a szociális dimenzió és a belső piac jó irányítása áll, az 50 javaslat is e három téma között oszlik meg. A gazdaságélénkítő javaslatok többek között a kkv-k tőkéhez jutását segítik, valamint a cégjegyzékek összekapcsolását célozzák meg. A bizottság további célja a kkv-k adminisztratív terheinek csökkentése, valamint az innováció elősegítése egy európai szabadalom létrehozásával. A több tagállamban működő vállalatokra a tervek szerint közös konszolidált társasági adóalap vonatkozna, ugyanakkor az adókulcsok meghatározása továbbra is tagállami hatáskörben maradna. Kiemelte: a digitális piac egységesítése Európában évente akár 30 000 új munkahelyet teremthet, és 2020-ig akár 4 százalékos GDP-növekedést hozhat. A szociális fejezetről elmondta: ebben találhatók például a felelős hitelezéssel és hitelfelvétellel, valamint a banki díjak átláthatóságával kapcsolatos javaslatok. Az egységes piac irányítását többek között úgy újítanák meg, hogy kiterjesztik a belső piaci Információs rendszert.

Szűcs Tamás ismertette: október 27-e és 2011. február vége között a bizottság Európaszerte nyílt konzultációt kezdeményez a javaslatcsomagról, és várja a nemzeti parlamentek, a regionális és helyi önkormányzatok, a civil társadalom, a szakszervezetek és valamennyi érintett szakmai testület véleményét. Hozzátette: november 9-én az EP közmeghallgatást tart a témában az Egységes Piac Fórum keretein belül.

A keretösszegek csökkentése és a feltételek szigorítása miatt 2010 októberéig mindössze 33,1 milliárd forint értékű támogatást igényeltek a vállalkozások a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) technológiafejlesztési pályázatain, noha tavaly egész évben ez az összeg 136,5 milliárd forint volt – állapította meg a Start Tőkegarancia Zrt.

A cég úgy véli: pusztán a tavalyi szint eléréséhez is jelentős keretösszegű új kiírásra lenne szükség, ráadásul jóval enyhébb feltételek mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.