A nagy biznisz: az RTL még nem került Fidesz-közelbe

Még nem birtokolja a Fidesz-közelinek tartott Infocenter.hu az RTL Klub kereskedelmi csatorna egyharmadát: a tranzakcióról még mindig tárgyalnak a felek. Az érintettek nem nyilatkoznak, ám bennfentesek szerint még a vételár kifizetése sem történt meg.

Egyelőre nem került a Fidesz-közeli vállalkozásként emlegetett Infocenter.hu Zrt.-hez az RTL Klub kereskedelmi csatorna 31 százalékát birtokló IKO Média Holding Zrt., holott a másfél milliárd forintos jegyzett tőkéjű társaság, valamint annak kapcsolt vállalkozásainak megvételéről már több mint fél éve, az országgyűlési választások második fordulóját követően számoltak be a felek. Eszerint az ügylet elhúzódik. A cégiratok tanulmányozásából kiderül, hogy noha az RTL Klubot üzemeltető Magyar RTL Zrt. felügyelőbizottságába már beültek az új tagok, ám az annak 31 százalékos üzletrészét birtokló IKO Média Holding irányítását formálisan nem vette át az Infocenter.

A dokumentumok szerint az M-RTL Zrt. cégjegyzésre jogosult tagjai között igazgatósági tagként már megtalálható Nyerges Zsolt üzletember, akit a kormányfő bizalmasaként tartanak számon, s aki április 22-i hatállyal résztulajdonosa és vezérigazgatója a korábban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által irányított Infocenter.hu Zrt.-nek. Nyerges július 15-e óta igazgatósági tag az RTL-ben, de aznap három új felügyelőbizottsági tagot is bevezetett a cégbíróság az iratokba. Köztük a Stumpf István bizalmasaként számon tartott Heltai Péter is a felügyelőbizottság tagja lett, aki telefonon elismerte lapunknak, hogy az Infocenter delegálta a testületbe. Az elhúzódó cégeladást azonban nem kívánta kommentálni, s Nyerges Zsolthoz irányított. Aki – saját szavai szerint – sosem nyilatkozik a sajtónak, s most is hű maradt ehhez az elvéhez. Mindössze annyit mondott: az ügyben az RTL vezetői illetékesek, akik viszont korábban épp az Infocenterhez, azaz hozzá küldték munkatársunkat.

A tranzakcióról szóló hivatalos cégközlések áprilisban úgy szóltak, hogy az Infocenter.hu – nem közölt áron –megvette az IKO Média Holding Zrt.-t. Ez a cég képviselte Rákosi Tamás milliárdos üzletember 31 százalékos részesedését. Rákosi cégének papírjaiból azonban kiderül: annak továbbra is ő a vezetője, a cég fő tulajdonosa pedig a luxemburgi bejegyzésű SIG Kapital, amely szintén az ő érdekeltsége.

Rákosimegkeresésünkre azt közölte: elhúzódnak a tárgyalások, de mindkét fél tartja magát az áprilisban jelzett adásvételhez. A háttérből azonban úgy értesültünk, hogy a tranzakcióval kapcsolatos „kifizetés nem zárult le”. A cégek pedig a nyilvánosság előtt nem cáfolták a HVG múlt heti információját, miszerint az Infocenter. hu még nem vette fel az ehhez szükséges bankhitelt.

Az ügyet ismerők azonban arra is felhívták a figyelmünket, hogy az RTL Klub piaci súlya, valamint az Infocenter.hu médiaportfóliója miatt az adásvétel a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását is megkívánja, erről pedig még nem publikált döntést a versenyhatóság. Lapunk azonban úgy értesült, hogy a GVH-ban már megszületett az engedély, s néhány napon belül azt nyilvánosságra is hozzák.

Van rálátásuk. A felügyelőbizottságba már beültek a vevő képviselői
Van rálátásuk. A felügyelőbizottságba már beültek a vevő képviselői
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.