Röviden

Leállíttatja a klónozást az Európai Unió

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az állatok élelmiszer-termelési célú klónozását öt évre függesszék fel az unióban. A klónozott haszonállatok felhasználásának, s a belőlük készült élelmiszerek forgalmazásának ideiglenes felfüggesztését is tervezik. Létrehoznának egy olyan rendszert is, amely a klónokhoz használt szaporítóanyagok – például sperma és embriók – importjának nyomon követését szolgálja. E rendszer lehetővé teszi a termelők és az ipar számára, hogy adatbankot létesítsenek az említett szaporítóanyagokból létrehozott állatok nyilvántartására. (Brüsszeli tudósítónktól)

 

Románia is beszállna a régiós adóversenybe

Lapértesülések szerint a román kormány meg akarja győzni az országot 20 milliárd euróval hitelező IMF-et az adócsökkentések szükségességéről. A versenyképességet javító kormányjavaslat szerint a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra érvényes egységes adókulcsot 16-ról 12 százalékra csökkentenék. A kormány a béreket terhelő tb-járulékok mértékét is csökkenteni akarja a 44-ről 41 százalékra. A harmadik tervezett intézkedés a minimálbér 730 lejre (172 euró) való emelése lenne a jelenlegi 600 lejről (142 euró). (MTI)

Tíz százalékkal esett az üzemanyag-fogyasztás

Az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal, 2,21 milliárd literre esett vissza az üzemanyag-fogyasztás a tavalyi év hasonló időszakához képest a piac 85 százalékát lefedő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint. A 95-ös benzinből 11,8 százalékkal, míg a 98-asból 36,4 százalékkal fogyott kevesebb. Az előbbiből 1,004 milliárd litert adtak el, utóbbiból 27,7 millió liternyit. Gázolajból 7,2 százalékkal, 1,18 milliárd literre csökkent az eladás az első kilenc hónapban. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.