A paktum puhítására német szigor a válasz

A szankciókat enyhítik, de a válságkezelés módját alighanem szigorítják az uniós tagországok, legalábbis ez sejlik fel a pénzügyminiszterek maratoni hosszúságú luxembourgi találkozója után, lehetséges megállapodásként.

Mint a tanácskozáson részt vevő források jelezték, a franciák és az olaszok elérték, hogy a stabilitási paktum reformja ne tartalmazza még a félautomatikus büntetést sem. A bizottság szeptember végi jogalkotási javaslataival szemben az eurózóna tagországainak egy része sikerrel lobbizott, vagyis a büntetés kezdeményezése előtt hat hónapnyi türelmi időt iktatnak a rendszerbe. Továbbá, az államadósság megfelelő iramú csökkentésére még egy számbavételi módszert is kidolgoznak, vagyis nem csupán a GDP hatvan százalékát meghaladó rész évi ötszázalékos csökkentése jöhetne szóba, hanem egy másik számítás is, amelynek részleteit még ki kell dolgozni.

A tanács elnöke, Herman Van Rompuy által vezetett pénzügyminiszteri munkabizottság anyagában nem szerepel a GDP 0,2 százalékát elérő kamatozó, nem kamatozó betét, illetve pénzbírság, mint büntetési tétel, de a tagországok nem ellenzik, hogy ez megjelenjen majd a közös joganyagban. Egyetértés van a tekintetben, hogy már jövőre megkezdődjön a gazdaságpolitikai tervek egyeztetése, s hogy a túlzottdeficit-eljárásokat nemcsak akkor indítják meg, ha a hiány túllépi a GDP három százalékát, hanem akkor is, ha az adósság hatvan százalék fölött van. A reform zöme csak 2012 elejétől lépne érvénybe.

A németeknek nem tetszik a puhítás, de Angela Merkel kancellár megegyezett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, hogy mindketten szorgalmazzák a lisszaboni szerződés módosítását. Ami viszont nem lesz egyszerű feladat, minthogy már 2013-ban meg kéne ejteni, például a horvát csatlakozási szerződéssel együtt ratifikálhatná minden tagország. Berlin nem akarja ugyanis meghoszszabbítani a görög válság nyomán felállított 440 milliárd eurós, három évre szóló stabilitási alap működését, hanem rendezett államcsődeljárást akar –ehhez viszont hozzá kell nyúlni az alapokmányhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.