Szűkítik a sávot a távközlési cégek

A távközlési adó nemcsak az EU szabályaival ellentétes, hanem általában a beruházásokat, és konkrétan a mobil széles sávú fejlesztéseket, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is hátrányosan érinti.

A Telenor így kénytelen felülvizsgálni Magyarországon tervezett jövőbeni beruházásait – kommentálta lapzártánkig egyedüliként – az évi 61 milliárdos távközlési különadó bevezetésének tervét a Telenor Magyarország. A többi vállalat egyelőre kivár, szeretnék megismerni a részleteket.

Az ügyben néhány hete,még csak az adó lehetőségét firtató kérdésünkre Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója azt válaszolta, hogy a cég hajlandó áldozatot hozni az ország sikeréért. Igaz, akkor az elvonás mértéke még nem volt ismert, s az sem, hogy az már ezt az évet is érinti. –Csak a válságadócsomag vállalatunkra vonatkozó részleteinek pontos ismeretében alkotunk véleményt – mondta Zsembery György, az Invitel üzleti működésért felelős vezérigazgató-helyettese.

A szektor több képviselője is meglepődött a szám hallatán, az általános iparági vélekedés ugyanis harmincmilliárd volt – mondták el névtelenséget kérő forrásaink, hozzátéve, hogy az összeg sokat változhatott az utóbbi egy-két hétben is, mert a kormányzat felelős emberei folyamatosan szondázták a cégek „teherbíró képességét”. Az iparágban jelenleg 30 milliárd körülire tartják a Magyar Telekomot terhelő adót, míg a másik harmincon lényegében arányosan osztozhat a másik két mobilcég, s jut valamennyi az Invitelre is. Mindez azonban ma még feltételezés, meg kell várni, kik lesznek az adó alanyai, s hogy bevétel, avagy nyereség alapján állapítják-e meg azt – figyelmeztet egy másik forrásunk. Ő azt teszi hozzá: az EU pont a napokban szólította fel és fenyegette bírósági eljárással Spanyolországot és Franciaországot is a hasonló adójuk miatt.

Az alternatív szolgáltatók egyik magát megnevezni nem kívánó képviselője lapunknak úgy fogalmazott: magánemberként egyetért az adóval és annak céljával, hogy ilyen helyzetben kevesebb profitot vigyenek ki az országból a távközlési cégek. Ezzel együtt szerinte az adó meg fog jelenni a szolgáltatások árában, vagyis a döntés kockázatos, mert szűkülhet a piac és alábbhagyhat a verseny is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.