Nem tárgyaltak az energiaipari cégekkel

Laczó Sándor, a gázszolgáltatókat magában foglaló Magyar Gázipari Egyesülés elnöke az energiaszektort érintő 70 milliárd forintos pluszadó kapcsán megkeresésünkre igen rövid választ adott: a részletekről nincsenek információik, így nem is tud véleményt alkotni.

Kutas István, az E.ON szóvivője hasonló indokokkal hárította el érdeklődésünket. Jürgen Grossmann, az RWE-konszern elnöke ugyanakkor lapunknak adott minapi interjújában aggodalmát fejezte ki az ilyen típusú pluszadók miatt. Más befektetők tegnap nem nyilatkoztak.

A hallgatásnál nincs beszédesebb: szakértők szerint az ágazat valószínűleg ezt a többletterhet is kibírja különösebb tiltakozás nélkül. Az elképzelés nem is nevezhető meglepetésnek: a pluszadó lehetőségét korábban maga a miniszterelnök lebegtette meg. Ugyanakkor az érintettektől származó értesüléseink szerint a bejelentést semminemű egyeztetés nem előzte meg. Tegnap délután sem avatták be őket a részletekbe. Így egyelőre annyit tudnak, hogy a kormány „a szektortól” idén összesen hetvenmilliárd forintot vár. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentéséig nem is tudtak arról, hogy az adó árbevétel-arányos lesz, és a Robin Hood-adón felül értik a kért összeget – utóbbit „szabadpiaci” kereskedőknek, jórészt a Molnak kell fizetnie. (Az árbevétel-arányos megközelítés azért lehet aggályos, mert sok társaságnak van nagy árbevétele és kis nyeresége.) Kérdés, hogy mindez hogyan érinti az ágazatot. Kivonulást, felszámolást senki sem említett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.