A második csomag: államosított nyugdíj, válságadók futószalagon

– Nem vagyunk kommunisták – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Millenárison. Aztán a miniszterelnök a második gazdasági akciótervet ismertetve közölte: elvonják a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, válság adókat vetnek ki a távközlési és az energiaszektorra, illetve a nagy áruházláncokra.

-– A jövőben a gazdaságpolitika azon alapszik, hogy a sikerhez közös részvétel, ahhoz pedig arányos teherviselés szükséges. Azoknak kell többet adniuk, akiknek van – hangoztatta Orbán Viktor tegnap a Millenáris Teátrumban, amikor is a kormány második gazdasági akciótervét ismertette a magyar vállalatvezetők és gazdasági szakemberek által létrehozott Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén. A miniszterelnök a Hogyan tovább,Magyarország? címmel tartott előadásában nem titkolta: az ország az első, 29 pontos akcióterv után is súlyos válsággal küzd. – Ezért ma minden energiánkat a munkahelyteremtésnek és a gazdasági növekedésnek kell alárendelni. Az eladósodással és a megszorítás politikájával szakítani kell, „hiába várja ezt szakértők garmadája” –fogalmazott, hozzátéve: ha a közérdek felülírja a magánérdeket, akkor annak érvényt kell szerezni.

– Most a nemzeti együttműködés gazdaságpolitikája azoktól kér arányos teherviselést, akik eddig kevesebbet vállaltak. Számunkra nagy értéket jelentenek a hazánkban működő nagy nemzetközi vállalatok. Számunkra, a modern jobboldal számára természetes, sőt kívánatos, mert nem vagyunk kommunisták, ha egy vállalat komoly profitot termel. Ez siker, és azt szeretnénk, ha minél nagyobb számban lennének Magyarországon sikeres emberek és sikeres vállalatok.De az is belátható, ha hoszszú éveken át kértünk még többet és többet azoktól, akiknek nincsen profitjuk. Most itt az ideje annak, hogy azok adjanak többet, akiknek viszont van – mondta. Orbán Viktor közölte: olyan lépésekre van szükség, melyek nem engedik az államadósság növekedését; melyek lehetővé teszik a 3,8 százalékos hiánycél tartását idén, a háromszázalékosat 2011-ben; hogy ne nemzetközi szervezetektől, hanem a piacról tegyünk eleget az ország finanszírozási igényének; jövőre háromszázalékos legyen a gazdasági növekedés.

A miniszterelnök ezt követően ismertette a második akciótervre vonatkozó intézkedéseket. E szerint a kormány a bankadó után további „válságadókat” vezet be; a távközlési-telekommunikációs szektornak 61 milliárddal, az energiaszektornak 70 milliárddal, a nagy áruházláncoknak pedig 30 milliárddal kell már idén hozzájárulniuk a közteherviseléshez. – Azért válságadó, mert átmeneti természetű lesz – magyarázta Orbán Viktor. De ezt az adót a három szektornak 2011-ben és 2012-ben is meg kell fizetnie.

Emellett a második akcióterv szerint felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát. –Ma havi 30 milliárd forintot utal át az állam „a félállami, Magyarországon magánnak nevezett nyugdíjrendszerbe”. Ezt az átutalást a válság idején az ország nem engedheti meg, ezért november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggesztik – közölte a miniszterelnök. Még az idén törvényt nyújtanak be az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés lehetőségének szabályairól.

Mindemellett felfüggesztik a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit, újakat nem kötnek, és a már futó PPP-szerződéseket is újratárgyalják. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte a következő év legfontosabb feladata az új, arányos családi adórendszer bevezetése, a foglalkoztatási és a demográfiai fordulat megkezdése. Ezzel mindenki jobban jár – mondta. Az akciótervnek csak néhány pontját ismertette szerdán Orbán Viktor. A kormány pénteken tárgyal a második akciótervről, amelyet hétfőn terjesztenek a parlament elé.

Az MSZP szerint Orbán Viktor bejelentését összegezve egyértelműen megállapítható, hogy „megszorítások lesznek, legfeljebb áttételesen, bár van itt direkt változat is”. Katona Tamás Mi szóltunk címmel kiadott közleménye szerint az, hogy a kormány az energiaszektortól 70 milliárdot, a kereskedelmi szektortól 30 milliárdot és a telekommunikációs szektortól 61 milliárdot akar beszedni, egyértelműen azt jelenti, hogy ezek a cégek a veszteségeiket valamilyen formában átterhelik a fogyasztókra, „azaz megint a nép fizet, csak nem egyértelműen, hanem apránként”. Sokkal direktebb megszorítás, hogy a kormány amagán-nyugdíjpénztári átutalásokat befagyasztja. Ezzel a miniszterelnök „kétmillió magyar állampolgár nyugdíjának a kifizetését sodorja veszélybe, vagyis belenyúlt az emberek pénztárcájába”. – „A hazugságoknak vége, Orbán Viktor végre közölte a lényeget: hazudtak!” – tartalmazza az MSZP-közlemény.

A KDNP szerint különösen fontos egy családi jellegű, új és átfogó adórendszer megalkotása. Harrach Péter frakcióvezető a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe folyósított összeg átutalásának felfüggesztéséről azt mondta: ez az átmeneti megoldás elfogadható, jól illeszkedik a hároméves válságadó rendszerébe. Az összeg átutalásának felfüggesztése azt jelenti, hogy nem a nyugdíjasok járandósága csökken. Az államháztartási hiány mérséklése pedig közös érdek. Az arányos teherviselés kiemelt fontosságú. A tervezett intézkedések megfelelnek a keresztényszociális tanításnak – mondta Harrach Péter.

– Éljen Orbán Viktor! – kiáltott fel az egyik résztvevő, amikor a miniszterelnök belépett a Teátrumba. A rendezvény résztvevőit Fodor István, a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte. A hallgatóság soraiban feltűnt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, akik kedélyesen beszélgettek, mielőtt a miniszterelnök megkezdte beszédét. De tudósítónk látta Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztost, Demján Sándort, a VOSZ ügyvezető elnökét, Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, Vizi E. Szilveszter volt MTA-elnököt, Felcsúti Pétert, a Raiffeisen év végén távozó vezérigazgatóját, Bod Péter Ákos volt MNB-elnököt, fideszes politikusokat, valamint Domokos László ÁSZ-elnököt is a közönség soraiban.

Orbán Viktor miniszterelnök a tegnapi rendezvényen. Százmilliárdokat mozgatnak meg
Orbán Viktor miniszterelnök a tegnapi rendezvényen. Százmilliárdokat mozgatnak meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.