Megdobta az inflációt a hűvös ősz

Szeptemberben az előző hónaphoz képest átlag 0,1 százalékkal csökkentek, éves összevetésben azonban 3,8 százalékkal nőttek az árak. Az első kilenc hónapban átlagosan 5,1 százalékkal nőtt az infláció a tavalyi év azonos időszakához képest.

A magyar elemzők átlagosan 3,5-4,2 százalékos éves inflációt vártak szeptemberre, a nagy londoni befektetési és elemzőházak prognózisainak átlaga pedig 3,8 százalék volt. Nem okozott tehát különösebb meglepetést a KSH tegnapi jelentése, amely szerint augusztushoz képest átlag 0,1 százalékkal csökkentek, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 3,8 százalékkal nőttek az árak. Az egyhavi drágulás elsősorban a ruházkodási cikkeknek, az üzemanyagoknak tudható be, lefelé húzták viszont az inflációt az idényáras élelmiszerek és a szolgáltatások.

A nyári-őszi szezonváltás miatt a ruházati cikkek ára az átlag felett nőtt szeptemberben
A nyári-őszi szezonváltás miatt a ruházati cikkek ára az átlag felett nőtt szeptemberben

A JP Morgan bankcsoport londoni elmezői szerint amenynyiben az élelmiszerárak tovább csökkennek, akkor elképzelhető négy százalék alatti idei éves átlagos infláció is Magyarországon. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének feltörekvő piaci szakértői szintén a vártnál jóval kedvezőbb élelmiszerár-dinamikát emelték ki a szeptemberi inflációs adatsorból. Szeptemberben a ruházkodási cikkek a nyári-őszi szezonváltás miatt 3,6 százalékkal drágultak, s emelkedtek az egyéb cikkek árai is, ezen belül az üzemanyagok ára 0,7 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek nem drágultak egy hónap alatt. A szolgáltatások ára az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 0,8 százalékkal csökkent, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 10,7 százalékkal lettek olcsóbbak.

Tavaly szeptemberhez képest azonban átlag felett, 3,9 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Ezen belül az idényáras élelmiszerek, a zöldségek és a gyümölcsök ára 36,3 százalékkal, a sajté pedig 10,3 százalékkal nőtt. A cukor 8,1, a péksütemények 5,7, a tojás viszont 3,6 százalékkal olcsóbb lett. Az átlagosnál jobban, 6,3 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára csaknem 16 százalékkal, a gyógyszereké 4,5 százalékkal nőtt. Szintén átlag felett, 5,8 százalékkal drágultak a szeszes italok és a dohányáruk, valamint 5,5 százalékkal a háztartási energia. Utóbbin belül a vezetékes gáz ára 13,6 százalékkal nőtt, a távfűtésé 10,7 százalékkal csökkent. Átlag alatti, 3,1 százalékos áremelkedést regisztráltak a szolgáltatások köré ben, ezen belül a távolsági utazás 12,8, a helyi tömegközlekedés 5 százalékkal drágult.

A KSH adatainak ismertetése után Neil Shearing, a Capital Economics nevű londoni befektetési tanácsadó csoport vezető felzárkózó piaci közgazdásza az MTI-nek azt mondta: a magyar gazdaság növekedése továbbra is meglehetősen lanyha, a munkapiacon sincs jele érdemi fordulatnak, így a béroldali inflációs nyomás sem erősödik. Szerinte mindez valószínűleg a következő 12-18 hónapban így is marad, és az éves infláció 2011 elején jó eséllyel a háromszázalékos cél közelébe süllyed. Ezért a jegybanknak az infláció miatt nem kell aggódnia, és jóllehet a kamatcsökkentés jelenleg valószínűleg nincs napirenden, de ugyanígy kamatemelés sem várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.