Kártyaosztás a cafeteriában

Új technológiával hasítana ki egy szeletet a hazai, évi 250 milliárd forintosra becsült cafeteriapiacból a Multi-Pay Zrt. A hétfőn százmillió forint alaptőkével bejegyzett cég saját fejlesztésű rendszerének alapja egy bankkártya méretű, mágnescsíkos plasztiklap, amely a munkavállaló azonosítására szolgál.

Használata a bankkártyákéhoz hasonló, az elfogadóhely POS-terminálján lehúzott lapocska bejelentkezik egy központi szerverre, amely kezeli a munkavállaló cafeteriaszámláját. Ellenőrzi, hogy az adott termékek megvásárlására vagy az igénybe vett szolgáltatások igénybevételére jogosult-e a kártyatulajdonos, s ha az adott juttatásra a munkaadója korábban átutalta a megfelelő fedezetet, már fizethet is.

Timár György, a társaság vezérigazgatója szerint befektetésük 3-4 éven belül megtérülhet, igaz, ez nagyban függ az adókörnyezet alakulásától is. Az aranykor, az adómentesség 2009-ben véget ért, az egyes cafeteriaelemeket ez év elejétől eltérő mértékben adóztatják, a 0-tól a 95,6 százalékig. Utóbbiba esnek bele a hidegétel-utalványok, a kultúra- és ajándékutalványok. Hivatalosan még nem tudni, hogy a cafeteria-rendszer átalakításában meddig megy el a kormány, de a kiszivárgott hírek szerint a visszarendeződés elmarad.

A Multi-Pay rendszer előnye a munkaadók számára az adminisztráció jelentős könnyítésén túl, hogy nem kell 3-4 százalékot fi zetniük a pénzhelyettesítő bónok után. A munkavállalónak nem kell tartania a csekkek elvesztésétől, ha a kártya vész el, azt azonnal le lehet tiltani, s az összeg megmarad a tulajdonos számláján. Timár a kártyahasználat javára írja, hogy nincs „elveszett pénz”, a felmérések szerint ugyanis a számlából 3-5 százalékot nem adnak vissza az utalványelfogadók –ez rendszerszinten százmilliós tételt jelent.

A rendszer január elsejével startol, addig kell a konkurensektől átcsábítaniuk az ügyfeleket, illetve újakat szerezniük. Timár György a negatívumok közé sorolta, hogy – a cafeteriaelemek közül egyedüliként – az üdülési csekkeket nem tudják felvenni a kínálatukba, mert arra külön jogszabály vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.