Fideszes adórendszer: lesznek vesztesek

Szivárognak a részletek a jövő évi adócsomagról, s bár olykor egymásnak ellentmondó állítások is megjelentek a sajtóban, nagyjából körvonalazódik, hogyan is néz ki a Fidesz-féle egykulcsos „világszabadalom”.

Az Index.hu portál beszámolója alapján úgy lesz egykulcsos a jövő évi szja-tábla, ahogy azt más, Magyarországot e téren megelőző államokban alkalmazzák: vagyis nem lesz mentes a kedvezményektől, egyéb, a nominális kulcshoz képest a nettó pozíciót befolyásoló elemektől a rendszer. Jövőre teljes mértékben megmarad a szuper bruttó magyaros változata, vagyis az adóalap kiszámításakor a szerzett jövedelmen felül figyelembe kell venni a munkaadó által fizetett tb-járulékot is. Vagyis a jövedelem 127 százaléka után kell fizetni az adót, majd a következő években fokozatosan kivezetik ezt az adóalap-növelő tételt. Az adó mértéke 16 százalék lesz, ám a folyószámlákra nem az ezután megmaradó öszszeg kerül: csonkított formában, de megmarad az adójóváírás (a jelenlegi maximum havi 15 100 forint helyett 12 100 forintot lehet így visszaszerezni), viszont a jogosultak körét szűkítik. Átalakul a gyerekkedvezmények rendszere is: három gyerek után havi 99 ezer forinttal mérsékelhető az szja, de az egygyerekesek is tízezer forintot tarthatnak vissza. Most csak a harmadik gyerek után válik jogosulttá a kedvezményre a szülő, gyerekenként négyezer forintra.

Azonban a nettó pozíciót nemcsak ezek határozzák meg, hanem az is, hogyan alakulnak a béren kívüli juttatások. Márpedig itt nagy változásokra lehet számítani: értesülések szerint megszűnik az utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, illetve a képzési költségek kiváltságos helyzete, s a jövőben a bérrel egyező közterhet kell utánuk fi zetni. Változik a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekk és az önkéntes pénztárakba a munkáltató által kedvezményesen fizethető összeg kedvezménye úgy, hogy csökken a teher mértéke: a mostani 25 százalékról 20 százalék alá.

– A rendelkezésre álló információk alapján még nem lehet kijelenteni, hogy valóban senki nem jár rosszabbul az adórendszer változásával, ahogy a kormány ígéri – mondta lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young tanácsadó cég adópartnere. Az APEH volt elnökhelyettese szerint az alacsonyabb jövedelműek helyzetének megítéléséhez tudni kellene, hogy változik a minimálbér öszszege. Arra nem lát esélyt, hogy ez – a gazdaság, a vállalatok teherbíró képességét figyelmen kívül hagyva – nagymértékben emelkedjen januártól. A nettó pozíciók romlására szerinte ott lehet számítani, ahol a béren kívüli juttatásokat megszünteti a munkaadó, és inkább bérben adja oda ezt az összeget. Ebben az esetben a munkáltatón múlik, hogy a teljes nettó összeget átadja-e, vállalva a magasabb közterhek befizetését.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nem lesz tiszta egykulcsos adó, de ilyenre nincs is példa a világban: valamekkora kedvezményben részesülnek a kisebb jövedelműek. Továbbra is fenntartja véleményét, hogy jobb lenne megőrizni a progresszív szja-rendszert, és inkább a munkáltatók által fi zetett tb-járulékok mértékét lenne célszerű csökkenteni, ez ugyanis hatékonyabban serkenti a gazdaságot, márpedig most erre van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.