Vészhelyzetben

„A logisztika dolga, hogy a hadsereget zsolddal ellássa, a feladatnak megfelelően felfegyverezze és elossza, védelmi és harci eszközökkel felszerelje a hadművelet minden igénye szerint, időben és jól.”

A IX. és X. század fordulóján élt Bölcs Leó bizánci császár szavai nem veszítettek aktualitásukból, és nemcsak a honvédségre, hanem például a katasztrófavédelmi erőkre is érvényesek. A polgári védelem működésének célja pedig éppen a lakosság védelme – háborúban és más rendkívüli helyzet idején egyaránt.

A katasztrófavédelem logisztikája ennyiben mindenképpen nehezebb: mielőtt a „sereg” felvonulna, hogy leküzdje az „ellenséget”, a polgári személyeket a veszélyeztetett területről ki kell menekíteni. Ehhez felkészült emberekre és szállítóeszközökre van szükség, a kitelepített lakosság ideiglenes elhelyezéséhez meg legalább valamilyen fedett helyre, tábori ágyakra, takarókra, ivóvízre, élelmiszerre.

A rendkívüli helyzetek, mint az Ajkához közeli vörösiszap-tárolónál bekövetkezett gátszakadás következményeinek felszámolásához ugyanakkor sok ember és számos eszköz, esetenként óriási mennyiségű anyag kell. Hatalmas logisztikai feladat: gondoskodni a mentésben résztvevők elhelyezéséről és élelmezéséről, a megfelelő gépek helyszínre juttatásáról, üzemeltetéséről. A 2006-os tiszai árvíz idején több ezer embert kellett evakuálni, majd elhelyezni. A védekezésben hétezer katona vett részt, csaknem 11 millió homokzsákkal erősítették meg a gátakat, és csupán a zsákok megtöltéséhez több százezer tonnányi homokot mozgattak meg. Az iszapáradat okozta környezetszennyeződésnél viszont alig négy-ötszáz főt menekítettek ki, és az elsődleges beavatkozáshoz pár száz ember és néhány tucatnyi jármű is elég volt. Jóval nagyobb feladat lesz majd a kétháromszáz hektárnyi területet borító, hat-hétszázezer köbméternyi vörös iszap összegyűjtése.

Mindez igen bonyolult rendszer működtetését feltételezi: a településeken veszélyelhárítási, a katasztrófavédelemnél pedig riasztási tervet kell készíteni. Emellett az adott kockázatoknak megfelelő minimális készleteket – sátrakat, tábori ágyakat, takarókat, védőruházatot, áramfejlesztőket, szivattyúkat és sok mást – kell raktáron tartani. Amennyibena védekezés meghaladja a katasztrófavédelem, illetve a tűzoltóság és más állami szervezetek mozgósítható erőinek lehetőségeit, a polgári védelmi kötelezettség alapján másokat is bevonnak. A nyilvántartásokban több tízezernyi, gyorsan bevethető civil szakember szerepel, de a hatóságok azt is tudják, mely vállalkozások rendelkeznek szállítóeszközökkel, speciális munkagépekkel vagy más eszközökkel. Baj esetén pedig az egész gépezet beindul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.