Meredek emelkedő

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság 2010. november 10–12. között Balatonalmádiban rendezi meg 18. alkalommal éves kongresszusát, ezúttal Felfelé a lejtőn címmel. A háromnapos rendezvény a szakma legnagyobb hazai találkozója; több mint 400 logisztikai és beszerzési szakember vesz részt évről évre a kongresszus 70 különféle előadásán, kerekasztal-beszélgetésén és társasági eseményén.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság 2010. november 10–12. között Balatonalmádiban rendezi meg 18. alkalommal éves kongresszusát, ezúttal Felfelé a lejtőn címmel. A háromnapos rendezvény a szakma legnagyobb hazai találkozója; több mint 400 logisztikai és beszerzési szakember vesz részt évről évre a kongresszus 70 különféle előadásán, kerekasztal-beszélgetésén és társasági eseményén.

A kongresszus célja idén sem kevesebb, mint új irányokat és tendenciákat mutatni a szakmának. A szervezők különös hangsúlyt helyeznek a gazdasági helyzetre választ adó új megoldásokra, és ezek képzési következményeire. Kiemelt figyelmet kapnak továbbá a kis- és középvállalati stratégiák és alkalmazások.

A plenáris üléseken Kiss Péter, az MLBKT elnöke, és Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára és a társaság társelnöke vezetésével a következő témák kerülnek terítékre:

Fejlesztéspolitikai kihívások és tervek – fókuszban a közlekedési/logisztikai ágazat (Fónagy János parlamenti államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

Európai Duna Stratégia (Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos)

Mire tanítanak a saját testünk hálózatai a hálózatos gazdaság építésében? (Prof. Csermely Péter hálózatkutató, Semmelweis Egyetem)

Life Science in Agility (Stephan Dülk Vice President, Strategic Account Manager, Agility Logistics).

A három részre osztott szekcióüléseken a következő témakörök közül választhatnak az érdeklődők:

- City logisztika

 

- Innovatív technológiák

- Ellátási láncok határok nélkül

-  Közbeszerzés – miként tegyük jobbá?

-  Lean bevezetés és szervezetfejlesztés

-  Kis- és középvállalkozások nagy kihívásai

-  Beszerzési központok Magyarországon

- Aktuális kérdések a beszerzésben

- Lean nem klasszikus környezetben

- Optimalizálás az ellátási láncban

-Kockázatkezelés

-Létesítménygazdálkodás

-Teljesítménymérés és kontrolling

-  A bizalom szerepe az üzleti kapcsolatokban

A rangos szakmai előadók olyan aktuális kérdésekről osztják meg véleményüket és kutatási eredményeiket, mint az urbanisztikai szabályozás, a raktárszimuláció, a zöldellátás, a lokális logisztikai hálózatok regionális vonatkozásai, a Duna szerepe a logisztikában, a retrofit innováció, a célzott változásmenedzsment, a hagyományos logisztikai funkciók integrálása, az ellátási hálózat visszatérése Kínából Európába, vagy a tudatos vámstratégia.

Izgalmasnak ígérkezik az a kerekasztal­ beszélgetés, amelyet vállalati és képzési szakemberek részvételével tartanak a logisztikai szakma je­lenéről és jövőjéről az oktatás és a sürgető változások vonatkozásában, Versenyképesség – Emberi képesség címmel. A vitaindító cikkek megtalálhatóak az MLBKT honlapján: www.mlbkt.hu. (Munkatársunktól)

Jövőkép

„A logisztikai Képzés Helyzete Magyarországon” Konferencia

Időpont: 2010. október 19.

Helyszín: NSZFI előadóterme, 1085 Budapest, Baross u. 52.

Ingyenes konferenciát rendez október 19-én a nemzeti szakképzési és Felnőttképzési Intézet (nszFI). A szakmai fórum apropója az Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) nemrégiben zárult kutatási programjának értékelése. A Munkaerő-piaci Alap terhére 2009 októbere és 2010 áprilisa között végzett kutatás a logisztikai oktatásképzés problémáit igyekezett feltárni, és számos érdekes ténnyel szolgál a szakma számára.

nyilvánvalóvá vált például, hogy a jelenlegi adatjelentési rendszer nem alkalmas a hazai képzések kínálatának feltérképezésére, éppúgy, ahogy a FeoR-számrendszer is idejétmúlt kategóriákkal dolgozik. A piacon erős gyakorlati, sok esetben specializált, műszaki ismeretekkel is rendelkező logisztikai szakemberekre van szükség. ezt a következtetést a kompetenciafelmérés eredménye éppúgy alátámasztja, ahogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közötti rés elemzése: például a szállítás ágazatán belül a munkaerőhiányt mutató cégek aránya 2007-ben 20% volt, a többi gazdasági ágazatban jellemző 31–35%-hoz képest. Itt a cégek 58%-a folytatott belső képzést a kompetenciarések kiküszöbölése érdekében. Az államilag finanszírozott képzéseknél felszínre került, hogy az érintettek nincsenek érdekeltté téve az állami pénzek hatékony felhasználásában.

Ezek fényében igyekeznek felvázolni a hazai logisztikai képzés jövőképét, és vitát indítani a megfelelő fejlesztési irányokról.

Drága és környezetszennyező, mégis kulcsfontosságú a közúti szállítás
Drága és környezetszennyező, mégis kulcsfontosságú a közúti szállítás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.