Megugrottak az agrárárak

Augusztusban a gabona ára harmadával, a burgonyáé pedig csaknem kétharmadával volt magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH adataiból. Emlékeztetőül: júliusig még csökkentek a mezőgazdasági árak, de a hetedik hónapban mért 12,8 százalékos drágulás már jelezte, hogy a világpiaci áremelkedés és a kevesebb termés miatt az árak növekedésére lehet felkészülni. A folyamatos drágulás már az élelmiszereknél is éreztette hatását, a termelők, élelmiszer-előállítók többsége bejelentette: ősszel emeli árait.

Az agrártermékek termelőiár-szintje augusztusban 20,1 százalékkal, ezen belül a növényi termékeké 31,7, az élő állatoké és állati termékeké 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a gabonafélék termelői ára 33,8 százalékkal emelkedett. Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. üzletág-igazgatója úgy véli, hogy az idén folytatódik a mezőgazdasági termelői árindexek emelkedése, de már nem éri el a most közreadott, augusztusi adatot. Az elemző azonban abban biztos, hogy 2010-ben végig „pluszos előjelű” marad az index.

A kertészeti termékek piacán igencsak érződött a kedvezőtlen időjárás hatása, a burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 65,5, illetve 21,2 százalékos növekedés következett be. Augusztusban a zöldségfélék közül legnagyobb súlya a görögdinnyének, a zöldpaprikának és az uborkának van – az első kettő ára 6,5, illetve 44,9 százalékkal nőtt, az uborkáé 13,6 százalékkal csökkent. A gyümölcsök termelői ára augusztusban 27,7 százalékkal emelkedett. Az őszibarack ára 24,1, a kajszibaracké pedig 40 százalékkal növekedett. Az áremelkedés ugyanakkor a gazdálkodóknak nem sok hasznot hozott, hiszen a kedvezőtlen időjárás miatt jócskán csökkent a termés mennyisége, és romlott a minőség is. Ezért sokan nem az étkezési, hanem az alacsonyabb árat fizető ipari piacon tudták zöldségüket, gyümölcsüket értékesíteni.

2010 augusztusában az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 16,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül a tyúktojás ára 3,8, a tejé pedig 21,3 százalékkal nőtt. A tej esetében maghatározó az is, hogy nyáron általában csökken a hozam, és ilyenkor könnyen hiány lép fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.