Nobel-díj: megfelelő emberek a megfelelő helyen

A DMP-modell leírja a munkakeresők, a cégek rekrutálási tevékenységét és a bérek meghatározását. Ennek leírásáért kapta három tudós megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat.

Az élet bizarr fintora, hogy az amerikai szenátus még a nyáron elutasította Barack Obama elnök jelöltjét a Fed betöltetlen igazgatósági tagságára, mert nem tartotta „alkalmasnak" az MIT hetvenéves professzorát, a munkapiacokat kutató Peter Diamondot e hivatal elfoglalására. Ám Peter Diamond hétfőn megkapta a közgazdasági Nobel-díjat a Svéd Tudományos Akadémiától. Megosztva az amerikai Northwestern Egyetemen oktató hetvenegy éves Dale Mortensennel és a ciprusi születésű, hatvankét éves Christopher Pissaridesszel, a London School of Economics tanárával. A svéd jegybank által alapított díjat a döntőbizottság a három közgazdászról elnevezett DMP-modell kidolgozásáért ítélte oda, elismerve azt az elméletté fejlesztett tudományos felismerést, hogy a piacok még véletlenül sem tökéletesek.

A legtöbb esetben eladók és vevők nem találkoznak azonnal, hanem keresik egymást. A keresés folyamata – amely időt és pénzt emészt fel – piaci súrlódásokat kelt. A vevők kereslete sem elégül ki maradéktalanul, s az eladók sem tudnak annyit és annyiért értékesíteni, amennyit és amennyiért szeretnének. A munka piacán ez úgy jelentkezik, hogy egyszerre vannak jelen a munkanélküliek és a betöltetlen állások. A három tudós, aki egyébként a 2006-os díjazott, Edmund Phelps keresési modelljét fejlesztette tovább a béralkuk hatásának számításba vételével, a stockholmi laudáció szerint „segít megérteni, hogyan befolyásolja az állami szabályozás és a gazdaságpolitika a munkanélküliséget, a béreket és a kínálkozó munkaalkalmakat”. Ideértve a munkanélküli-segélyek rendszerét, mértékét, a munkába állás és az elbocsátás feltételeit, törvényi szabályozását. Minél magasabb a munkanélküli-támogatás, annál magasabb a munkanélküliség szintje és hosszabb a keresés folyamata. A modell segíti és ösztönzi a kormányokat abban is, hogy beavatkozzanak a munkapiacon a legjobb megoldás érdekében, azaz hogy a megfelelő ember a megfelelő helyre kerüljön.

A DMP-modell leírja a munkakeresők, a cégek rekrutálási tevékenységét és a bérek meghatározását. Ha vevő és eladó egymásra talál, akkor a bér a munkapiac telítettségétől, azaz a betöltetlen állások és a munkanélküliek számának arányától függ.

Tegnap nem csak ünnepeltek a Nobel-díj kapcsán. 99 éves korában elhunyt Maurice Allais, aki 1988-ban kapta meg az elismerést a piacelmélete és az erőforrások hatékony kihasználása terén végzett úttörő tevékenységéért. A kereslet és a kínálat kiegyensúlyozására vonatkozó elmélete hozzájárult a háború utáni francia gazdaság újjáépítéséhez. Maurice Allais az egyetlen francia, aki megkapta a közgazdasági Nobel-díjat.

Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides nyerték megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat
Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides nyerték megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.