Kínai olajmezők Texasban

Kína nem adja fel: egyik energiatársasága révén úgy tűnik, mégis megveti a lábát az olajtermelés őshazájában, Texasban. A CNOOC 2,2 milliárd dollárért kerülhet „házon belülre”.

A CNOOC 1,1 milliárd dollárért szerezheti meg a Chesapeake Energy dél-texasi szénhidrogénkészleteinek harmadát, s ugyanennyivel járul majd hozzá a területen mélyítendő fúrásokhoz, illetve a kitermeléshez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez. A felek rögzítették, ha a Chesapeake újabb mezőket tár fel, azokban is egyharmadnyi tulajdonrészt vehet az egyik legnagyobb kínai állami olajtársaság. Az ügyletet az év végéig szentesítik.

Az eddig a legnagyobb független amerikai olajtermelőnek számító Chesapeake kínai hátszéllel négyszeresére növelheti fúrásainak számát Dél-Texasban, s ezzel tíz éven belül napi félmillió hordóra emelheti kitermelését. Aubrey McClendon vezérigazgató a kutatás felgyorsítása mellett a növekvő adóbevételeket, a munkahelyteremtést, az energiafüggőség csökkenését és a helyi fejlesztéseket sorolta fel érvként az ügylet jóváhagyása érdekében. Cégének a következő két évben ötmilliárd dollárnyi tőkebevonásra lesz szüksége a fejlesztésekhez, ebből 2,2 milliárdot most hoznak a kínai ak. Fung Cseng-ju, a CNOOC elnöke szerint az ügylet megfelel a kínai–amerikai energetikai együttműködés szellemének, és mindkét fél számára előnyös.

Ezúttal remélhetően zökkenőmentesebb eljárásban történik a külföldi energetikai beruházásokkal megbízott kínai cég kérelmének elbírálása – jegyzik meg a The New York Times által idézett szakértők, emlékeztetve arra, hogy a CNOOC öt évvel ezelőtt már alaposan megégette magát. Akkor nem sikerült a „partraszállás”, mert hiába adták a legjobb ajánlatot, nemzetbiztonsági kockázatoktól tartva mégsem kapták meg az engedélyt Washingtontól a kaliforniaiUnocal szénhidrogén-kutató vállalat megvásárlásához. A CNOOC kedvét a kudarc nem vette el, a dinamikusan növekvő kínai energiaigények kielégítésére életre hívott cégóriás időközben másutt vásárolt fel ígéretes szénhidrogénmezőket. Legutóbb márciusban Argentínából érkezett nagy bejelentés, miszerint a CNOOC 3,1 milliárd dollárt visz be a Bridas Energyvel alapítandó közös vállalatába. Mindeközben a többi kínai állami energiaóriás sem tétlenkedik, hiszen a Sinopec szeptemberben a spanyol Repsol brazíliai társaságában szerzett 40 százalékos tulajdonrészt 7,1 milliárd dollárért.

A dél-texasi Eagle Ford nevét illik majd megjegyezni, e területen ugyanis nemcsak a Chesapeake–CNOOC páros nyomul gőzerővel, hanem az amerikai Talisman olajtársaság is, amely a hét végén norvég támogatóra lelt. A Kínához hasonlóan a fölös állami bevételeit külföldön elköltő Norvégia a Statoil révén 1,3 milliárd dollárral jelent meg a térségben, s a Talismannal közösen folytatják az olajban gazdag terület felvásárlását.

Bemasíroznának az amerikai piacra
Bemasíroznának az amerikai piacra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.