A főnök unokaöccse rúghat labdába?

Vegyesen ítélik meg a kis- és középvállalkozásokat a diplomás munkakeresők. Akad, aki kizárólag multinál hajlandó értékesíteni tudástőkéjét, mások kevésbé ellenségesek a kisebb vállalatokkal szemben, de úgy hiszik, ott nekik semmi esélyük, mert nincs protekciójuk. Így gondolkodnak azok, akiket a HVG-állásbörzén megkérdeztünk: a multit vagy a kisvállalkozást részesítik-e előnyben?

A standok között sétálva feltűnt, hogy (néhány főiskolát, fejvadász céget és nyelviskolát leszámítva) csak nemzetközi multi cégek logóival találkozhattunk. Igaz, ők így is teljesen megtöltötték a Syma-csarnokot. Bár a börze nagy dobása valójában nem a cégek jelenléte, hanem az ingyenesen igénybe vehető szaktanácsadás és felmérés, azért voltak jó néhányan, akik - akár szakképzettség hiányában is - leadták önéletrajzukat. Voltak olyanok, akik már hónapok óta eredménytelenül keresnek munkát, és „hátha bejön" alapon próbálkoztak a multiknál, de akadt olyan is, aki sehol máshol nem tudná elképzelni magát.

Viki 26 éves közgazdász, az alapdiplomája mellé megszerezte a mesterfokozatot is, és eddig csak nemzetközi multi cégeknél próbálkozott – eredménytelenül, de ez nem veszi el a kedvét. „Csak multinál vagyok hajlandó dolgozni, mert nem azért tanultam ilyen sokat, hogy alig keressek valamit. Angolul és németül is beszélek, ennek a tudásnak pedig csak egy nagyvállalatnál tudnám igazán hasznát venni” –magyarázza a hosszú fekete hajú lány, aki erre az alkalomra is elegáns kiskosztümben jelent meg. Arra a kérdésre, hogy miért gondolja, hogy egy kis- vagy középvállalkozásnál, esetleg az állami szektorban pályakezdőként csak éhen halni lehet, már nem tudott ilyen határozott választ adni, de kitartott amellett, hogy az ő helye a multinál van. Hasonlóan gondolkodik Benedek is, aki csak három hónapja lépett be a munkakeresők táborába. A 24 éves marketingmenedzser úgy véli, egy kisebb vállalatnál alacsonyabban van a plafon mind a megszerezhető bérekben, mind az elérhető pozíciókban. – Ezenkívül egy nagynevű cég valamilyen szinten biztosíték is a normális munkakörülményekre – állította a fiú. Mások nem voltak ennyire borúlátók, a legtöbben nem hiszik, hogy a kkv-szektorban nem lehet jó karriert befutni, csak épp abban nem biztosak, hogy felvennék őket.

Egy diploma előtt álló lány például azzal érvelt, hogy nem tud olyan hasonló állásbörzéről, ahol kisebb, hazai vállalatok kínálnak munkalehetőséget. Barátnője pedig attól tart, protekció nélkül labdába se rúghatna. Úgy gondolja, a kisebb vállalkozások csak a formalitás kedvéért hirdetik meg az állásokat, valójában már megvan rá az emberük, mondjuk a főnök unokaöccse…

Mind többen gondolkodnak bővítésben

A fél évvel ezelőtti felméréshez képest több vállalat gondolkozik létszámbővítésben – derül ki a Regus anyagából. A társaság 78 ország tízezer felső vezetőjét kérdezte meg, s több mint harmaduk már úgy nyilatkozott, hogy növelni kívánja alkalmazottai számát. Bár ez, illetve a cégek pénzügyi teljesítményéről, a nyereségességük, árbevételük jövő évi alakulásáról szóló várakozások már összességében óvatos optimizmusra adnak okot, árnyalja a képet, hogy a vállalatok 41 százaléka még mindig kiadásai, így például a létszám csökkentésében gondolkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.