Megállapodásközelben Oroszországgal

Szűkszavú közleményt adott ki a kormány a hétvégi magyar–orosz tárgyalásokról. A szakértők szerint hat ügy kerülhetett terítékre,melyekben előrelépés történhetett, a tárgyaló felek ugyanis megegyeztek, hogy még idén Moszkvában folytatja a tárgyalásokat a két ország miniszterelnöke.

Egy közleményen kívül nem adtak tájékoztatást a magyar és az orosz kormány képviselői a hétvégi megbeszélések után. Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettest fogadta Orbán Viktor kormányfő, de a politikus a Magyar–Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) társelnökeként tárgyalásokat folytatott Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel is. Konkrétumok híján a közleményre kell hagyatkozni, amiben rögzítette a fejlesztési tárca, hogy semmilyen feszültséget okozó kérdés nincs a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokban.

Még az idén megszülethet a megállapodás hazánk és Oroszország között a jelenleg még nyitott gazdasági ügyekről, legalábbis erre utal, hogy a felek megállapodtak abban: Orbán Viktor még az idén legfelsőbb szintű találkozóra látogat Moszkvába. Vagyis ott legmagasabb szinten állapodhatnak meg az elmúlt hónapok vitás vagy függőben lévő kérdéseiről. Ilyenek az energetikai együttműködéssel és a Malévval kapcsolatos kérdések. Megállapodtak abban is, hogy ezen két kérdéskör kapcsán a közeljövőben szakértői tárgyalásokra kerül majd sor.

Noha a tárgyalás témáit hivatalosan nem részletezték, korábbi sajtónyilatkozatok és üzleti információk szerint hat ügy szerepelhetett a napirendben: a Malév, a Szurgutnyeftyegaz, a hazai gázszolgáltató EMFESZ, a 2015 utáni gázszállítások, a Déli áramlat gázvezeték és a Paksi Atomerőmű bővítése. A legsürgetőbb témaként szakértők a Malév ügyét tartják számon, mivel egy jelenleg érvényes megállapodás szerint az orosz félnek minden a Malévet érintő jelentős lépéshez hozzá kell járulnia. A másik kritikus kérdés a Szurgutnyeftyegaz birtokában lévő Mol-részvénycsomag sorsa: erről ugyan hivatalosan nem egyeztethet a két kormány, ám a korábbi találkozókon az orosz fél felvetette, hogy a Szurgutot nem jegyezték be a Mol részvénykönyvébe a magyar hatóságok. Az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha a magyar kormány megvásárolná az orosz cég részesedését. Korábbi információk szerint már Bajnai Gordon korábbi kormányfő is felvetette a kormány vételi szándékát. A Fellegi–Zubkov találkozót követően azonban nem derültek ki részletek. A tárca szerint a tegnapi találkozó az augusztus 27-én megkezdett kétoldalú konzultációsorozat folytatása volt. Mindenesetre sokatmondó tény, hogy a tervezetnél hosszabbra nyúlt a Zubkov–Orbán-tárgyalás. Valószínűsíthető, hogy közel kerültek a megállapodáshoz, legalábbis erre utal, hogy még idén kormányfői találkozót tartanának Moszkvában. A közös bizottság is folytatja munkáját: a nemzeti fejlesztési tárca közleménye szerint a 2010. évet értékelő és a 2011-re szóló közös feladatokat kitűző ülésnek is Oroszország ad majd otthont, a találkozót előreláthatólag a jövő év elején rendezik.

 

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a sárospataki ősnyomtatványok visszakerülésekor – Újra találkoznak
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a sárospataki ősnyomtatványok visszakerülésekor – Újra találkoznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.