Éjjeli csata Kiskunfélegyházán

Péntek éjszaka egy biztonsági cég segítségével próbálta elszállíttatni a megrendelésre készült árut a Ganz Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárából az Alstom cégcsoport két ügyvédje. Az üzemcsarnokban tartózkodó sztrájkőrök ezt megakadályozták. Szombaton hat és fél havi elmaradt bérükért tüntettek a kiskunfélegyházi gyár dolgozói.

A jelenség nem teljesen ismeretlen a 2006-ban tönkrement Transelektro-csoport egyik utódcégénél: a Ganz Röcknél idén februárban is több mint két hétig sztrájkoltak a munkavállalók, akkor az állásuk megtartásáért. A cég jó megrendelésállománynyal, de 4,5milliárd forint hitellel terhelten kezdte működését, s a gazdasági válság kitöréséig eredményesen dolgozott, a hitelből törlesztett egymilliárd forintot. Aztán 2008 végétől megszigorodtak a banki hitelezés feltételei, s úgy tűnt, hogy be kell zárni a gyárat. Februárban emiatt alakult ki tüntetés: a munkások az állásukért küzdöttek. A munkabeszüntetés úgy ért véget, hogy az egyik legnagyobb megrendelő, az Alstom megállapodott a menedzsmenttel és a szakszervezettel, hogy előre, részletenként fizet, ha az ő megrendeléseit teljesítik. A gyári szakszervezet és a sztrájkbizottság egyik, neve elhallgatását kérő tagja úgy tudja: az Alstom kifizette a megrendelt munkák árát, ám a munkások csak a 25 százalékát kapták meg a bérüknek. A 140 dolgozó hat és fél hónapja nem kap fizetést – ennek ellenére elvégezték a vállalt munkát. Most azonban szerették volna megakadályozni az elkészült áru elszállítását, amíg meg nem kapják a járandóságukat.

Az Alstom két ügyvédje egy őrző-védő cég alkalmazottaival együtt péntek éjjel, valamivel éjfél után behatolt a gyárba. A sztrájkőrök útjukat állták, és értesítették társaikat, akik közül mintegy ötvenen bementek a gyárba, ahol a munkások hívására megjelent a rendőrség is. Atrocitás nem történt.

Szombat délelőtt a gyár munkásai a kiskunfélegyházi városháza előtt tüntettek, és petíciót adtak át az új polgármesternek, a fideszes Kapus Krisztiánnak, aki április óta a körzet országgyűlési képviselője is. A polgármester megígérte, hogy kormányzati segítséget szerez a gyár megmentésére. Garai István Levente, a térség korábbi MSZP-s országgyűlési képviselője kezdeményezésére az idén április 30-án a már ügyvezetőként működő Bajnai-kormány kormányhatározatban készfizető kezességet vállalt, amely alapján a cég kétmilliárd forint kereskedelmi banki hitelt vehetett volna föl. A Fidesz-kormány azonban félretette az ügyet. A szakszervezet információi szerint ahhoz a feltételhez kötötték a készfizető kezesség fenntartását, hogy a tulajdonosok (a többségi tulajdonos a szocialistákhoz közel állónak tartott Resonator Kft., a kisebbségi tulajdonos a Fidesz-közelinek tartott Vegyépszer Zrt.) emeljenek tőkét a cégben. Nagy Elek, a Vegyépszer Zrt. fő tulajdonosa egy alkalommal a munkások képviselőinek érdeklődésére azt mondta: változott a helyzet, ezért változtatni kell a Bajnaikormány határozatában foglalt feltételeken is. A szakszervezet és a sztrájkbizottság azt szeretné, ha a tulajdonosok nyilatkoznának további szándékaikról.

Kapus Krisztián segítséget ígért a petícióra írt válaszlevelében. Ménes István vezérigazgatót nem sikerült elérnünk. Az Alstom-csoport nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezik, hogy a gyárból általuk elszállítani kívánt berendezések az Als tom Power Németország tulajdonát képezik. A megrendelőnek nincs köze a magyar munkavállalók és a munkáltató közötti konfliktushoz.

A TE Ganz Röck dolgozója demonstrál a polgármesteri hivatal előtt
A TE Ganz Röck dolgozója demonstrál a polgármesteri hivatal előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.