A valutaháború uralta az IMF-közgyűlést

Nem hozott áttörést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank szokásos őszi közgyűlése a kínai valuta alulértékeltsége miatt egyre jobban elmérgesedő háborúban. Dominique Strauss-Kahn, az IMF ügyvezető igazgatója óvatosan fogalmazott.

Egyfelől szervezete nagyobb szerepvállalásáról beszélt a valutaügyekben, másfelől lényegében egyetértett a mellette ülő Zhou Xiaochuan kínai jegybankelnökkel: alulértékeltnek tartja a renminbit, arra azonban nem lehet szerinte számítani, hogy Peking egyik napról a másikra korrigálja az árfolyamot. Soros György befektető a The New York Timesnak nyilatkozva úgy vélte: alapvető, hogy Kína lépéseket tegyen. Szerinte a jüan árfolyamának húszszázalékos vagy a feletti igazítása csődökhöz és növekvő munkanélküliséghez vezethet, ugyanakkor egy tízszázalékos éves korrekció elviselhető terhet róna a kínai gazdaságra, miközben a külföldnek óriási megnyugvást jelentene.

Christine Lagarde francia pénzügyminiszter az IMF kormányzótanácsának ülése után azt mondta: minden országnak megvan a házi feladata a következő hetekre, ugyanakkor tartózkodni kell a háború kifejezés emlegetésétől. – A háborúban mindig van vesztes. Lényeges, hogy ebben a konfliktusban ne legyen – fogalmazott.

A valutaalap jövőre ajánlásokat terjeszthet a tagállamok elé. Az IMF hamarosan saját belsőreform-csomagját is bemutatja, benne a nagy várakozással kísért kvóta-újrafelosztással. Ennek célja, hogy a feltörekvők legalább öt százalékkal nagyobb képviseleti aránya jobban tükrözze a mai világgazdasági realitásokat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Simor András MNB-elnök és Szász Károly PSZÁF-elnök vasárnapi washingtoni sajtótájékoztatóját lemondták, előző nap a magyar nagykövetség semmitmondó közleményt adott ki a miniszter tárgyalásairól. – Matolcsy, aki immár IMF-kormányzói minőségében érkezett ki (korábban az MNB képviselte hazánkat a washingtoni testületben), nem nyilatkozik – közölte lapunkkal sajtótitkára. Az IMF sajtóosztálya is elzárkózott a kommentártól a valutaalap küldöttségének napokban esedékes budapesti tárgyalása előtt. Ez lesz az első vizitjük azt követően, hogy a tárgyalások pár hónapja váratlanul megszakadtak a magyar fővárosban. Egy a magyar ügyeket jól ismerő IMF-forrásunk mindamellett –a budapesti kormányközleményekkel egybevágóan – „teljesen alaptalannak” nevezte azt a sajtóhírt, amely szerint Matolcsy bármiféle új megállapodásról tárgyalt volna. Szavai szerint a miniszter, aki egyébként a többiek előtt hazautazott, „rutintalálkozókat” folytatott befektetőkkel és illetékesekkel. Egyúttal jelezte: az októberi felülvizsgálat a negyedik cikkely alapján zajlik, ami szokásos eljárás, azon minden ország átmegy.

Dominique Strauss-Kahn Washingtonban
Dominique Strauss-Kahn Washingtonban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.