A kis cégeket is lendületbe hozza a vállalatirányítási rendszer

A hazai kisvállalatok jó része jelenleg az egyes részfeladatokra egymástól független alkalmazásokat használ, ami jelentősen lassítja a cégek munkáját, és nagyban hozzájárulhat a hibás vezetői döntésekhez.

– Csak lassan terjed el az a felismerés a hazai kis- és középvállakozások (kkv-k) irányítói, tulajdonosai között, hogy nem csak egy óriásvállalatnak lehet szüksége integrált vállalatirányítási rendszerekre – állítja az SB-Grouphoz tartozó Consulo Kft. ügyvezető igazgatója. Molnár Ferenc szerint az induló kisebb vállalkozások jellemzően önerőből próbálnak külön-külön rendszereket készíttetni vagy vásárolni az egyes részterületekre, mint amilyen például a számlázás, a raktározás, a készlet- és kintlevőségnyilvántartás. Azonban ahogy nő a cég termelése, ügyfélköre, előbb vagy utóbb beköszönt az „irányítási krízis” időszaka, amikor kiderül, hogy a vállalat rendszerei nincsenek összehangolva, amit csak súlyosbít, ha több országban is működik a cég. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy egy adott döntési helyzetben a cégvezetés már nem látja át, hogy pontosan mekkora a vállalat pillanatnyi kintlevősége vagy a raktárkészlete.

Ezt a krízist küszöböli ki egy, a megrendeléstől az értékesítésig egységes folyamattá integrált vállalatirányítási rendszer, ahol a cég életének gyakorlatilag minden rezdülése egy pillanat alatt megjelenik a rendszer minden szintjén. Például amikor egy megrendelés beérkezik, vagy egy szállítólevelet a raktárban kiállítanak, abban a pillanatban a tétel sajátosságainak megfelelően a rendszer minden pontján láthatóvá válik, illetve automatikusan megjelenik a cég főkönyvében.

Bíró Judit, a Consulo Kft. projektmenedzsere szerint jellemzően 10 embernél többet foglalkoztató, 50 millió forintot elérő árbevételű cégnek már érdemes elgondolkodnia azon, hogy egységesítse vállalatirányítási rendszerét, de azoknak is, amelyek ennél kisebbek, ám igen bonyolult és komplikált működésűek.

Molnár Ferenc úgy látja: a hazai kkv-cégek sokszor azért is ragaszkodnak az általuk használt rendszereikhez, mivel úgy vélik, olyan speciális a tevékenységük, hogy ahhoz saját fejlesztésű rendszerre van szükség. Ami azonban csak részben igaz: a cégek működése 70-80 százalékban azonos sémát követ. A cég specia litásainak megfelelő módosításokat pedig a rendszert beüzemelő szolgáltató is el tudja végezni. Az egységes vállalatirányítási rendszer beüzemelése az esetek többségében néhány hét alatt megoldható, azonban Molnár Ferenc úgy tapasztalta, amíg egy cégnél „bejáratódik” a rendszer – azaz a munkatársak a napi rutin szintjén tudják használni azt –, az nagyjából egy évet és sok-sok türelmet igénylő folyamat.

A rendszer bevezetésére a kkv-k uniós pályázati forrásokat is igénybe vehetnek; ezeken a pályázatokon jellemzően a felállítás költségének a fele igényelhető. Bíró Judit szerint ugyanakkor a válság hatására érezhetően felerősödött az érdeklődés a vállalatirányítási rendszer bérlése iránt, mivel ez a konstrukció jóval kisebb befektetést kíván.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.