Pezsgőforradalomra kész a Törley
Felszínes vélemény alapján gyorsan el lehetne intézni a Törley Pezsgőpincészet Kft. itthoni és külföldi piaci sikereit azzal, hogy „könnyű a Törleynek, hiszen évszázados a múltja, kiválóak a pezsgői és folyamatosan gyarapítja a kínálatát”. Ám, aki egy kicsit is veszi a fáradságot és – nem a pohár fenekére, hanem – a pincék „mélyébe” néz, akkor hamar kiderül: csak az immár 128 éves múltú hagyományból és a hírnévből nem lehet tartósan piacon maradni sem itthon, sem a világban. Folyamatos termék- és technológiai fejlesztésekre van szükség, ugyanakkor a hagyományőrzésnek a minőség megtartásával kell párosulnia, ami persze a Törley 1882-es alapítása óta jellemzi az alapvetően pezsgőkészítő vállalkozást.
Ha csak a legutóbbi egy évtized termelési és a hozzá kapcsolódó árbevételi adatait nézzük, elismerésre méltóan „mutatós” a Törley-cégcsoport eredménye, eredményessége, amire a budafoki pincék „mélyén” a magyarázatot is megtalálja a látogató. Az elmúlt évtizedek folyamatosan növekvő hazai kereslete és az exportlehetőségek bővítése a legkorszerűbb, komplex gyártósor és technológia bevezetésére, valamint logisztikai rendszer kialakítására késztette a cég vezetőit s manapság olyan „futurisztikus” látvány fogadja a látogatót, amely alapján kétségtelenül pezsgőgyártó „nagyhatalommá” minősíthető a Törley.
A fejlesztések eredményeként – például az erjesztő tér bővítésével – lehetővé vált a pezsgők minimum hat hónapig történő „seprőn tartása”, ami alapvetően hozzájárul a különböző ízvilágú – auditált, ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer szerint készülő – pezsgőfélék előállításához, ezért is írhatja föl valamennyi, megújult címkéjére a Törley: „Minőségi pezsgő”.
Persze nemcsak a gyártósor, hanem a pezsgőhöz szükséges alapanyag minősége is meghatározó, ezért is „tart” összesen, mintegy 2300 hektáron saját szölőbirtokot – ebből 800 hektá rosat Etyeken – a Törley. Ezzel nemcsak a pezsgőgyártás minőségi alapanyagát biztosítja a társaság, hanem a pincészeten kívüli munkalehetőséget is, ami nagyon fontos a cég üzletpolitikájában, jegyezte meg Kemendy László, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte eljött az ideje annak, hogy a pezsgő itthon is „forradalmat” csináljon, hiszen a hazai kínálatban – szerencsére –már jelentős teret nyertek a jó magyar borok, most a minőségi magyar pezsgő nagyobb arányú térnyerésére van szükség. Ehhez a Törley nemcsak – a nemzetközi piacon is elismert – gazdag kínálatával járulhat hozzá, hanem következetes termelési filozófi ával, körültekintő fejlesztésekkel, valamint a pezsgőkultúra terjesztésével is.
A TÖRLEY PEZSGŐPINCÉSZET KFT. CÉGCSOPORT FŐBB MUTATÓI (2009-es adatok alapján)
Éves árbevétel: nettó 13,3 milliárd forint* *
Éves termelés: pezsgőkből 20,3 millió palack, borokból 14,7 millió palack
Éves termelés megoszlása: pezsgőkből 70% (itthon), 30% (export**), borokból 38% (itthon), 62% (export)
Értékesítési részesedés a magyar piacon: pezsgőkből 70%, borokból 9%
Megjegyzés:
* 2010-ben hasonló árbevétellel számol a Törley, ** a Törley öt kontinensen több mint 30 országba exportál