A németeknek jó, Amerikának rossz hír az IMF-prognózis

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közölte globális prognózisát: ebben figyelmezteti Európát a gazdasági kilábalás „fokozatos és egyenetlen” voltára.

A washingtoni pénzintézet szakemberei Magyarországot saját térségében, az európai feltörekvő gazdaságok között az alsóházba tették, említve sebezhető fizetési mérlegét, míg a bezzegállamok közé Törökországot és Lengyelországot sorolták. A térség növekedésének átlaga az IMF szerint idén 3,7 százalék, jövőre 3,1 százalék lehet. Hazánkban a kormány ígéretei, illetve a készenléti hitelkeret-egyezmény hatodik felülvizsgálata alapján idén 0,6, jövőre 2, majd 2015-re 3 százalékra teszik a GDP-bővülést. A magyar kormány jövőre 2,5-3,0 százalékos növekedéssel számol, vagyis az IMF pesszimistább. Ha utóbbi előrejelzése jön be, az 50-70 milliárd forinttal ronthatja az államháztartás mérlegét.

Az euróövezet a tavasszal várthoz képest gyorsabban kap erőre (idén 1,7, jövőre 1,5 százalékkal), és ezen belül látványosan felfelé, csaknem két százalékponttal, 3,3 százalékra korrigálták az idei német prognózist – ez a berlini kormány várakozásait is meghaladja. A valutaalap mindamellett – a sikeres stressztesztek dacára – aggodalmát fejezi ki az európai bankrendszer törékenysége miatt, a pénzügyi szektor (a kilábalás „Achilles-sarka”) ugyanis jelentősen függ a kormányzati támogatástól, és sebezhetővé válik, amennyiben romlanak például a reálgazdasági feltételek.

Lassulás várható a többi közt a világgazdaságot fűtő Kínában is, az idénre prognosztizált 10,5 százalék után 2011-re 9,6-ot jeleznek előre. Peking finom intőt is kapott: nagyobb árfolyam-rugalmasságra szólítják fel. A valutaalap a G20-csoport egészére nézve hiányolja a beígért középtávú növekedésbarát fiskális konszolidációt, pedig ez még sürgetőbb lenne, mint fél éve.

A leginkább az Egyesült Államokra nézve negatív az IMF őszi prognózisa a vezető gazdaságok között. Júliushoz képest is 0,7 százalékponttal lefelé, 2,6 százalékra módosították az USA idei növekedési kilátásait. Jövőre tovább, 2,3 százalékra lassulna gazdasága, mégpedig jórészt a lakossági fogyasztás gyengesége miatt. Ha beigazolódik az IMF várakozása és még jövőre is 10 százalék körül marad a munkanélküliségi ráta Amerikában, az beláthatatlan következménnyel járhat Barack Obama további elnöki ambícióit tekintve is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.