Röviden

Magánosítás előtt a varsói tőzsde

A lengyel kincstárügyi minisztérium 63,8 százalékban határozta meg a varsói tőzsdét üzemeltető társaság, a GPW privatizálásra bocsátandó részvénypakettjét, amelyet november 9-én bevezetnek a tőzsdére. A Rzeczpospolita lengyel napilap és a Reuters értesülése szerint a kormány szakértői 1,5–2,0 milliárd zlotyra (380–507 millió euró) becsülik a GPW piaci tőkeértékét. (MTI)

Lefelé módosított a szlovén jegybank

A szlovén központi bank már másodszor rontott az ország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzésén. A bank eredetileg 1,6 százalékos idei GDP-emelkedésre számított. Ezt áprilisban 1,3 százalékra változtatta, tegnap pedig 1,1 százalékra módosította. Marko Kranjec, a szlovén központi bank elnöke azt mondta, hogy a külföldi kereslet csökkenése, valamint az építőipar válsága miatt kellett tovább rontani az idei GDP-előrejelzésüket. A bank ezzel egyidejűleg 1,8 százalékról 1,9 százalékra javította a jövő évi gazdaságnövekedési várakozását, egyben úgy vélte, hogy Szlovénia GDP-je 2012-ben már 2,9 százalékkal nő. (MTI)

Kevesebb turista jött Németországból

A kereskedelmi szálláshelyeken 2010. első nyolc hónapjában 2 millió 304 ezer külföldi vendég 6 millió 530 ezer éjszakát töltött el, a turisták száma 4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké stagnált az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedés is csak a 2006. évi teljesítmények közelébe hozta az ágazatot. A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, az Egyesült Királyságból és a Lengyelországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent. Az első nyolc hónapban 2 millió 770 ezer belföldi vendég 7 millió 97 ezer vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken, a vendégek száma 2, az éjszakáké egy százalékkal mérséklődött az előző évhez képest. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.