Orbán: Matolcsy György a jobbkezem

Határozottan kiállt gazdasági minisztere mellett Orbán Viktor kormányfő hétfőn, miután a kormányhoz közel álló sajtóban újabb cikkjelent meg Matolcsy György esetleges távozásáról.

„A ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt hazugságokat is tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg, s híreink szerint hasonló témájú cikkek megjelenésére a közeljövőben is számítani lehet” – így cáfolta kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium a Matolcsy György leváltásáról szóló híreket. Melyekre egyébként hétfőn, illetve kedden is éppen a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet erősített rá azzal, hogy „fogyóban a levegő Matolcsy György körül”.

S noha megjelentek olyan vélemények, hogy a lap Orbán Viktor tudtával „menesztette” a minisztert, munkatársunknak kormányközeli források azt mondták: a selyemzsinórt nem a miniszterelnök küldte elMatolcsynak, „de az valószínű, hogy a 2012. évi költségvetést már nem Matolcsy jegyzi”. A 2011-es büdzsét minden valószínűség szerint azonban annak ellenére is ő készíti, hogy fideszesek szerint is „sokat hibázik”: ragaszkodik államtitkárához, Nagy Rózához, aki már a kormányalakítás előtt a Hír TV célkeresztjébe került a hévízi ügyek miatt; a tárca a 2009-es zárszámadási törvényjavaslatban megdicsérte a Bajnai-kormányt, de megemlítik Bathó Ferenc esetét is: a költségvetésért felelős helyettes államtitkár tervezett elbocsátását és kényszerszabadságolását. Legutóbb pedig a Moltól várt 35 milliárd forintról szóló nyilatkozata volt félreérthető, ezért szerencsétlen.

Forrásaink hangsúlyozták: tudomásuk szerint nem a miniszterelnök, hanem egyes minisztertársai, illetve fideszes politikusok figyelik aggódva Matolcsy György ténykedését. Az a benyomásuk ugyanis róla, hogy „hajlamos tizenkilencre lapot húzni”: állítólag az ő ötlete volt az IMF-fel szembeni „szabadságharc” is, aminek a kimenetele még kérdéses. A Szapáry–Járai– Varga vonal óvatosabb – teszik hozzá. De Orbán Viktor valamiért kedveli, talán az első kormánya alatt megalkotott Széchenyi-terv, és a növekedésorientált szemlélete miatt – mondta el személyes véleményét munkatársunknak egy régi fideszes.

A pártbeliek úgy vélik: a Magyar Nemzet cikke a kormányon belüli, Matolcsy György és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közötti rivalizálásra utal. Mindketten gazdasági ügyekkel foglalkoznak, ezért folyik a kompetenciaharc. Másrészt nagy a verseny a forrásokért. A gazdasági miniszternek már volt nézeteltérése Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel is a nemzetgazdasági tárca kinevezései miatt. A Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő által cáfolt hírek szerint pedig Varga Mihály államtitkár akadályozta meg, hogy Bathót menessze az NGM.

Kedden már megjelentek olyan hírek, hogy a költségvetés elfogadása után Matolcsy György washingtoni nagykövet lesz, ezt azonban nem erősítették meg lapunknak. A Népszabadság két hete számolt be róla, hogy repedések keletkeztek a nemzetgazdasági tárca apparátusai között, ami Matolcsy György távozásával járhat.

Tegnap egy sajtótájékoztatón azonban Orbán Viktor határozottan kiállt minisztere mellett. „Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani” – jelentette ki a kormányfő.

A kormányfő kitart minisztere mellett
A kormányfő kitart minisztere mellett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.