MFB-vezérhelyettes az áramlatcég élén

Információnk szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hazai részről Urbán Zoltánt, az MFB vezérigazgató-helyettesét delegálta az orosz Déli áramlat gázvezeték itteni szakaszára alapított orosz–magyar vegyes vállalat elnökének.

„A Déli áramlat az egyszerűbb ügyek közé tartozik” – adta ki a még mindig újnak tűnő irányt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott minapi interjújában, amikor a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokról kérdezték. Pedig a Fidesz ellenzékben mutatott harcos viszolygása tükrében akár ez is tartozhatna a problémák közé. De Orbán Viktor a jelek szerint a kérdésben már tavaly, ellenzéki vezetőként hallgatólagos megállapodást kötött orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. A Fidesz mára úgy véli: az orosz gázmezőktől az olasz fogyasztókig tervezett gázvezeték nyugodtan áthaladhat az országon.

A kormányváltás után is egyértelmű volt, hogy a vegyes vállalatban a magyar oldalt képviselő MFB új embereket küld a Déli Áramlat Zrt.-be a magyaroknak fenntartott helyekre. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és orosz–magyar kapcsolatokért felelős kormánybiztos augusztusi moszkvai látogatása előtt felvetődött: ez addig nem történik meg, amíg a többi ügyben sincs előrehaladás. Ilyen nem történt, ám most az MFB mégis megnevezte küldötteit. Információink szerint a Déli Áramlat Zrt. igazgatóságának elnöki posztját Urbán Zoltán, az MFB vezérigazgató-helyettese töltheti be. (A gázcégen belüli elődje Erős János MFB-exvezérigazgató volt, akit tehát a poszton nem Baranyay László új MFB-vezér követ.) A bank kinevezési stratégiája nem látszik eltérni elődjétől: a további két magyar helyet az MFB, illetve az MFB Invest más vezetői kaphatják.

Pénteken jöhet Viktor Zubkov

Jelen állás szerint Magyarországon péntekre, azaz október 8-ra tervezik Viktor Zubkov, Oroszország első miniszterelnök-helyettesének budapesti látogatását. Az utat Fellegi Tamás magyar–orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos és fejlesztési miniszter még augusztus végén készítette elő Moszkvában. A magyar és az orosz kabinet vegyes bizottságának tervezett ülésén olyan forró témák kerülhetnek napirendre, mint a Malév, a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényei, az EMFESZ, a Déli áramlat vagy a Paksi Atomerőmű bővítése. Viktor Zubkov látogatása az előző, szeptember 29-re tervezett időpontban elmaradt. (Ezt az illetékes tárca lapunknak nem, ám Orbán Viktor kormányfő a Magyar Televízió kérdésére megerősítette.) Különböző forrásokból ugyanakkor továbbra is eltérő hírek hallhatók a delegáció érkezését és összetételét illetően. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.