Magáncsődöt javasol az MSZP

Az MSZP kidolgozta javaslatát a magáncsőd intézményéről. Szekeres Imre, a párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője szerint a magáncsőd bevezetése lehetőséget adna arra, hogy az adósok egzisztenciálisan újra tudják kezdeni az életüket, a hitelezők pedig jogi garanciát kapnának és – a kötelezően vállalt együttműködés révén – gyorsabb, sikeresebb lehetne a követelés érvényesítése is.

Az előterjesztés háromlépcsős adósságrendezés bevezetését javasolja. Az első lépés az egyezségkötési folyamat: ezt az adós kezdeményezi a bíróságnál, s ettől kezdve – ha megfelel a törvényi előírásoknak – csődvédelemben részesül. A cél az egyezség a hitelezőkkel, a kirendelt vagyonfelügyelő negyvenöt napot kap arra, hogy a javaslatot elkészítse.

Ha nincs megállapodás, a második lépcső következik, amelyben a vagyonfelügyelő számba veszi a vagyont és javaslatot tesz a hitelezők közti szétosztására. A fennmaradó tartozásokat ebben az esetben behajthatatlanná minősítik.

A harmadik lépcső a tartós törlesztési eljárás lenne, amelyről – a hitelezők jóváhagyásával – a bíróság dönt. Ennek értelmében az adós vállalja, hogy az adósságából fennmaradó rész törlesztése érdekében lemond a jövedelme egy része feletti rendelkezésről a vagyonkezelő számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.