Matolcsy megkapta a selyemzsinórt

Már az egyik jobboldali lap is Matolcsy György leváltásáról cikkezik. A nemzetgazdasági miniszter koncepciózus támadássorozatról beszél. Politikai elemzők szerint Orbán tudta, illetve jóváhagyása nélkül ez az írás nem jelenhetett volna meg, viszont a jövő évi büdzsé előkészítésének időszakában nem a legszerencsésebb minisztert váltani.

A központi kormányzat után a helyi kormányzásra is kiterjesztette hatalmát a Fidesz, a hétvégi választáson taroltak a fideszes jelöltek. A befektetők ezt lehetőségként értékelték tegnap, sikeresen zárult a hathetes diszkontkincstárjegyek aukciója, a forint nem volt még ilyen erős a kormányváltás óta. A magyar tőzsde is tartani tudta magát a borúsabb nemzetközi hangulatban. A piac tehát bizalmat szavazott az Orbán-kormánynak, amelyet immár semmilyen politikai akadály nem gátolhat meg abban, hogy a szükséges szerkezeti reformokat végrehajtsa.

Tegnap a parlamentben kelt ki a támadások miatt a miniszter
Tegnap a parlamentben kelt ki a támadások miatt a miniszter

A mámoros napok azonban nem tartanak sokáig: a változékony nemzetközi hangulat mellett mindenki tűkön ülve várja, hogy milyen tervei vannak a költségvetéssel a kormánynak. Erre heteken belül választ kell adniuk, a hónap közepén megy a parlament elé az adócsomag, amiből kiderülnek a részletek az egykulcsos szja-bevezetés ütemezéséről, míg a 2011-es büdzsé tervezete október végén kerül a képviselők elé.

Ezek a napok tehát a megfeszített munkáról kellene, hogy szóljanak, Orbánék ugyanis a választás előtt blokkolták a munkát, nehogy bármilyen hír kedvezőtlenül befolyásolja a voksolás végeredményét. Ehhez képest tegnap a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet cikkezett arról, hogy fogyóban a levegő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter körül. Erről elsőként két hete pénteken a Nol írt, beszámolva arról, hogy megrendült a bizalom a miniszter iránt, aki a költségvetésért felelős államtitkárságra próbálta tolni a felelősséget. Az esetleges miniszterváltásról szóló felvetést kacsának minősítette pár nappal később egy televíziós műsorban Orbán Viktor miniszterelnök (a „kacsa”-minősítést egyébként a műsorvezető használta, Orbán csak megerősítette), amint azt is, hogy Matolcsy utódlása során kézenfekvő megoldásként szóba jöhet Hernádi Zsolt, a Mol jelenlegi elnök-vezérigazgatója, akinek a távozásáról több sajtóértesülés is megjelent az elmúlt hetekben.

Újabb pár nappal később viszont megint szárnyra kapott a hír Matolcsy várható leváltásáról, de ezúttal egy jobboldali lapban. Politikai elemzők szerint érdekes az időzítés: Orbán tudta, illetve jóváhagyása nélkül ez az írás nem jelenhetett volna meg, viszont a jövő évi büdzsé előkészítésének időszakában nem a legszerencsésebb minisztert váltani. – Akárhogy is, valaki ezzel a cikkel elküldte a selyemzsinórt Matolcsynak – fogalmazta meg véleményét az egyik elemző.

A minisztert a hír megjelenése után reagálásra kérte az MTI, de a válasz dodonaira sikeredett. A hírügynökség kérdésére, hogy Matolcsy szerint töretlen-e a kormányfő bizalma iránta, a tárcavezető ezt válaszolta: „A miniszterelnök bizalma töretlen a gazdaságpolitika, az egykulcsos, arányos adórendszer, a költségvetés és az új Széchenyiterv területén”. Matolcsy György úgy látja, hogy ellene „június 2-tól, aznaptól, hogy letette a hivatali esküjét, koncepciózus támadássorozat folyik a sajtóban és a sajtó mögötti politikai életben”. Hozzáfűzte: sokan nem szeretik azt, hogy sikeres a gazdaságpolitika, hogy bankadó van, és sokan nem bíznak abban, hogy az IMF nélkül is van élet. Szerinte minden ami történik, ezért történik. Végül kijelentette, hogy a munka azonban folyik tovább, „sikeresek, jók leszünk”.

Alkalmasságának bizonyítására már e héten lehetőséget kap Matolcsy, ugyanis a hét második felében a kormányt kell képviselnie a Nemzetközi Valutaalap éves közgyűlésén Washingtonban. Társaságot is kap, Simor András jegybankelnök személyében, de valószínűleg sikerül felülemelkedni a kormány és az MNB közötti, közismerten rossz viszonyon. Bár a közgyűlésen hivatalosan nem lesz téma Magyarország és az IMF kapcsolata, pláne nem a hitelszerződés, de arra alkalmas lesz a találkozó, hogy Matolcsy előkészítse a terepet a valutaalap október második felében esedékes magyarországi látogatására.

A kormány ugyan többször is elkötelezte magát amellett, hogy nem kér többet az IMF hiteléből, de ennek az elköteleződésnek a hitelességét elemzők szerint csorbította, hogy az önkormányzati választás előtt tett rá fogadalmat az Orbán-kormány. Ám olyan kitartónak bizonyultak, hogy az elemzők kezdik elhinni, valóban nem lesz új megállapodás. Mint az elmúlt hetek aukciói bizonyítják, erre nem is lenne feltétlenül szükség. Ha nagyon borúsra fordul a hangulat a nemzetközi piacokon, akkor még jól jöhetne az IMF segítsége, de nincs kényszerhelyzetben a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.