Jobb az egységes rendszer!

Az üzletbiztonság kulcsa a megfelelő és megbízható informatikai háttér, a hazai kis- és közepes vállalkozások azonban egyre kevésbé tudják biztosítani a különböző hardver- és szoftverelemek, alkalmazások és munkaállomások összehangolt működését. Egy megfelelő IT-audit és a különböző rendszerek integrációja nemcsak az adatbiztonságot növeli, hanem a beruházási kényszert is csökkenti.

A technológiai fejlődés sokszínűségének egyik negatív következménye, hogy az időben nem egybeeső informatikai fejlesztések okán sok cégnél nem alkot egységes rendszert az IT-infrastruktúra. Például a cég bizonyos adatai csak egyegy gépről érhetők el. A széttagolt informatikai rendszerek ma már a mindennapi üzletmenetben is kockázatot jelentenek, emiatt többet kell informatikára költeni, mint az optimális volna.

A válság óta a magyar cégek is igyekeznek csökkenteni informatikai költségeiket, főként azzal, hogy nem új hardvereszközöket szereznek be, hanem a már meglévőket fejlesztik tovább. Ez hosszú távon azonban problémákat okozhat. – A vállalatok a későbbiekben nagyobb beruházásokat lesznek kénytelenek végrehajtani, mivel a hardverek nem tudják majd kezelni a szoftverek és alkalmazások újabb és újabb verzióit –mondja Juhász Lajos, a Navigator Informatikai Zrt. vezetője. Egyre több vállalat kezdi felismerni a felhőalapú megoldásokban rejlő lehetőségeket. A kkv-szektorban az új megoldásokkal szembeni nyitottság hiánya még akadályozza tömeges elterjedésüket. Magyarországon e téren még mindig óriá si probléma, s egyben a vidéki, illetve a több telephelylyel rendelkező vállalkozások fejlődésének legnagyobb akadálya, hogy a széles sávú internet mint alap-infrastruktúra még nem biztosított az ország teljes területén.

A rendszerintegráció – hoszszú távú befektetésként – segítséget nyújt a cégeknek, hogy optimális informatikai infrastruktúrát építsenek ki, biztosítva a költséghatékonyságot. Ehhez első lépésben fel kell mérni a meglévő IT-eszközöket, majd olyan integrált rendszert kell létrehozni, amely a vállalat mindennapi ügyviteléhez stabilitást tud nyújtani.

Mit takar a rendszerintegráció?

A rendszerintegráció az a vállalatokon belüli egységes informatikai környezet kialakítása, amely magába foglalja az alkalmazásokat, a hardver- és szoftvereszközöket, a szervereket és a hálózatokat. A folyamat főbb elemei a szoftver- és hardvereszközök telepítése, kibővítése, egységesítése.

- operációs rendszerek, hálózatok, aktív és passzív elemek összekapcsolása;

- szoftverek telepítése, konfigurálása, illesztése;

- alkalmazástelepítés, kiegészítő modulok fejlesztése, konfigurálás;

- dokumentumtárak rendszerezése, egységesítése.

A rendszerintegráció csökkenti a káoszt, növeli a hatékonyságot
A rendszerintegráció csökkenti a káoszt, növeli a hatékonyságot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.