Fellegi Tamás: Nem lesz államvezérelt a gazdaság

– Az állami szerepvállalás újraértelmezésére, erősítésére van szükség, ez a gyakorlat már több európai országban jelen van – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Mint hangsúlyozta, a pénzügyi és gazdasági világválság miatt szükségessé vált gazdaságélénkítő programok több európai országban példátlan mértékű állami beavatkozáshoz vezettek, egyebek között Franciaországban, az Egyesült Államokban és Németországban. E példák alapján megfontolt piacvédő intézkedésekre van szükség Magyarországon is - mondta a tárcavezető.

– Az új kormány az állami befolyás erősítését látja megoldásnak a korábbi fiskális politikának alárendelt privatizációs gyakorlattal szemben: a koncentrált állami vagyonkezelést, erőforrás- és fejlesztéspolitikát, egységes irányvonalakat kijelölve – magyarázta Fellegi Tamás. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, nincs szó arról, hogy az új magyar kabinet „államvezérelt gazdaság” bevezetésére törekedne, csupán az eddiginél nagyobb állami szerepvállalást valósít meg a gazdasági folyamatok kiegyensúlyozása, a versenyképesség visszaállítása és a lakossági életszínvonal növekedése érdekében.

Kármán András adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár előadásában kiemelte: a gazdasági világválság után felértékelődött a belföldi megtakarítások szerepe, legyen szó lakossági megtakarításról vagy a költségvetés pozíciójáról. – Minél nagyobb mértékben támaszkodhatnak a vállalatok ezekre a belső megtakarításokra, annál nagyobb vállalati beruházási aktivitásra számíthatunk, és annál nagyobb lesz a magyar gazdaság növekedési képessége – mondta.

– Azt is látni kell, hogy a külső és belső adósság problémáját csupán kiegyensúlyozott költségvetési politikával nem lehet megoldani, dinamikusan növekvő gazdaságra van szükség, ehhez szükség van a versenyképesség erősítésére.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) elnöke, Szász Károly egyebek mellett a jövő év első felében esedékes soros magyar EU-elnökséggel kapcsolatos feladatokról beszélt. A leghangsúlyosabb témák közé tartozik a betétbiztosítás, a piaci infrastruktúra, a befektetővédelmi alap. Emellett hazai jogszabály-módosítási javaslatokat is említett, többi között a Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal összefüggésben; a testület szerepét újragondolják majd a gyakorlati tapasztalatok alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.