Biztonságos megoldás a virtualizáció

Megbízhatóság, rugalmasság, költséghatékonyság – e szempontok szerint döntenek a kis és közepes vállalkozások az informatikai rendszerek kiválasztásakor. Számít még a „zöld”-faktor is, ám a képlet egyszerű: könnyedén kívánnak lépést tartani az informatikai fejlődéssel, méghozzá úgy, hogy annak anyagi terheit minél könnyebben tudja kitermelni a vállalkozás.A virtualizáció olyan megoldás, amely megfelel a fenti kihívásoknak, kiterjedhet a szerverekre, az alkalmazásokra, vagy akár a munkaállomásokra is.

A szervervirtualizáció során fel kell mérni azok kihasználtságát, és meg kell állapítani azt az optimumot, ahol ugyanazon alkalmazásokat, feladatokat virtuális környezetben, kevesebb kiszolgálón lehet üzemeltetni. Ezzel tovább nő az informatikai biztonság, hiszen egyazon merevlemezen logikailag elkülönített komplett virtuális szerverek kerülnek kialakításra. Ezek akár különálló operációs rendszerrel vagy eltérő beállításokkal képesek végezni a feladatukat ugyanazon a hardveren.

A teljes informatikai vertikumot lefedni képes IT-virtualizációs megoldásokkal jelentősebben fokozható a megtakarítás és a hatékonyság. Az alkalmazások ennek során egy szerveren futnak, s nem terhelik a munkaállomásokat. Utóbbiak virtualizációjával pedig jelentős beruházási és üzemeltetési költségeket lehet megtakarítani. Ahol a szervervirtualizáció már megvalósult, a hosszú távú megoldást a vékonykliensek használata s a PC-mentes iroda kialakítása jelentheti, hiszen így akár 5 évre is befagyasztható a számítástechnikai beruházási spirál. Ezáltal csökkennek a fajlagos költségek.

A teljes folyamat során szem előtt kell tartani, hogy a sorrend nem cserélhető fel: a szervervirtualizációt sohasem előzheti meg a „desktop”-virtualizáció, mert ez a hatékonyság romlását jelenti. A PC-mentes iroda előnye pontosan az, hogy megfelelő átjárhatóságot biztosít az egyes számításifelhő-rétegek között, mely a különböző dobozos termékek használata esetén csak igen idő- és költségigényes, operációs rendszer szintű fejlesztésekkel valósítható meg.

Magyarországon több vállalat kínál virtualizációs és felhőalapú szolgáltatásokat, akár az 5-6 munkaállomással rendelkező kisvállalatoknak is. A Microsoft felhőalapú megoldásainak teljes köre elérhető Magyarországon. A Magyar Telekom vállalati üzletága, a T-Systems is teljes körű szolgáltatásokat kínál e téren.

A Navigátor Budget-IT-szolgáltatása a terminálrendszerek újraértelmezésével olyan PC-mentes irodai munkakörnyezetet kínál, amelyben a felhasználók a jól ismert szoftverekkel s ugyanazzal a felhasználói élménnyel találkoznak, de nincs kliensoldali számítógép, forgó alkatrészek, a felhasználó gyakorlatilag egy képernyővel, egy billentyűzettel, egy egérrel, valamint egy kiegészítő eszközzel találkozik, amely a szerverrel tartja a kapcsolatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.