A Mol már fizetett

Szakértők szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter új energiaadónak ható tegnapi bejelentése csupán már ismert, de újdonságot nem jelentő tények sajátos felsorolása volt. A Mol 35 milliárdos befizetéséről júniusban jelent meg hír. Eszerint a magyar költségvetési befizetésre az Európai Bizottság utasította az olajtársaságot, mégpedig a kitermelés után fizetendő bányajáradékkal kapcsolatos magyar szabályok miatt.

Brüsszel megállapította, hogy a Molra a parlament 2008-ban a hazai versenytársakénál kisebb járadékfizetési kötelezettséget rótt ki. Ugyanakkor az ügyet ismerők szerint ez valójában nem jelentett versenyelőnyt. – A szabály valójában azért született – mondják bennfentesek –, hogy ha az osztrák OMV olajvállalat tényleg felvásárolta volna a Molt, a magyar állam e szabály alapján megemelte volna a cég adóterheit. Ez azonban nem hatotta meg Brüsszelt, és a Mol már fizetett is.

Mindazonáltal a nemzetgazdasági tárcavezető szavait sokáig új adóként értelmezték, ami komoly ijedelmet okozott a tőzsdén. A megfelelő értelmezések napvilágra kerülte után a Mol árfolyama ismét emelkedett. A szén-dioxid-kvóta értékesítése szintén régóta ismert lehetőség, amivel az előző kabinet – esetenként világraszóló botrányokat kavarva – élt is. Az előző kormányhoz hasonlóan az új is azt az elvet látszik követni, hogy a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből származó bevételekből energiatakarékossági, felújítási, átalakítási beruházásokat támogassanak. Tegnap több energiacégnél is megerősítették lapunknak, hogy nem hallottak új, rájuk szabott adótervekről. Sőt az év végével jelen állás szerint az előző kormány által kirótt, úgynevezett Robin Hood-adó fizetése alól is mentesülhetnek. Tegnapelőtt egyébként a Magyar Közlönyben energiaárakat érintő szabálymódosítások jelentek meg, ám szakértők szerint ez csupán a tarifák belső szerkezetét érinti. Véglegesen kijelenthető tehát, hogy az október 1-jei „szokásos” időpontban nem változtak a hazai gázárak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.