Választások után sem drágul a gáz

Ha az Orbán-kormány a hazai gázárak júliusi befagyasztásakor alacsony nemzetközi energiaárakért fohászkodott, az ima meghallgatásra talált: most ugyanis piaci alapon sincs különösebb szükség gázáremelésre. Így várhatóan sem októberben, sem januárban nem nő a tarifa.

Lapunk információi szerint holnaptól biztosan nem, sőt január elsejétől sem várható gázáremelés. Ugyanakkor a tarifákat illetően továbbra is folynak a tárgyalások a kormány és az érintett gázcégek között. A kabinet részéről Fellegi Tamás szakminiszter beiktatásakor azt ígérte: a gázárak befagyasztása után az érintett társaságokkal folytatandó tárgyalások és lehetőség szerinti megegyezés mellett kívánják kidolgozni az új gázárrendszert. A tárca képviselői azóta különböző médiumokban hol szeptemberre, hol a hónap második felére, majd legutóbb már a végére tették a tárgyalások várható lezárultát. Meglehetős derűlátónak tetszik a jobboldali médiu mok tegnapi közlése is, miszerint ha Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár „a héten” megállapodást vár, akkor az minden bizonnyal létre is jön. Gázszolgáltatói körökből ugyanis mi nem hallottunk olyan hangot, mely szerint ezalatt ők is elképzelhetőnek tartanák közös álláspont kialakítását. Igaz, a szakminisztérium állítólag tegnap és ma is szinte „nonstop nyitvatartást” hirdetett az egyeztetni kívánó gázcégek számára. (Bár ez nem lesz könnyű, mivel a tárca tegnap délutáni közleménye szerint Völner Pál ma szűkebb pátriájába látogatva Komáromban vállalkozói fórumon, Ácson iskolaátadáson, Koppánymonostoron pedig lakossági fórumon vesz részt.) Ugyanakkor a tárgyalások októberben is folytatódnak.

Ezalatt persze a kormányzatnak joga van törvényeket, szabályokat módosítani, amit minden bizonynyal meg is tesz. Az új energiaszabályok ugyanis szerepelnek a kormány október eleji napirendjén. De ez nem megegyezésnek, hanem egyoldalú intézkedésnek ígérkezik. Erre amúgy utalt Völner Pál is – akit lapunknak tegnap nem állt módjában az ügy kapcsán kérdezni –, mivel úgy fogalmazott: elképzelésük nem a gáztársaságok számára lesz optimális. A cégek közül lapunknak egyedül nyilatkozó, az Égáz-Dégáz szolgáltató mögött álló francia GDF Suez részéről közölték: ott vannak a tárgyalásokon, és bíznak benne, hogy – a kormány ígéreteinek megfelelően – határidőre megszületik a megállapodás. Ugyanakkor a részükre biztosítandó kompenzációnak még nem minden eleme látszik – fogalmaztak. Az új kabinet elődjétől merőben különböző alapállással viszonyul a tárgyalásokhoz. Félig-meddig elismert fő céljuk ugyanis az, hogy a lakossági árak még évekig ne változzanak. A gázcégeknek ez nem feltétlenül okozna veszteséget, ha „belső átcsoportosítással”, bizonyos szabályok módosításával csökkentenék költségeiket. A jelek szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban – a számos egyeztetés ellenére – nem történt érdemi előrelépés. A kormány torkán – elődeihez hasonlóan – a javarészt az E.ON, kisebbrészt a Tigáz által képviselt gáznagykereskedelem akadt meg. Az orosz gáz nagykereskedelmi szintű szerződéseinek fix árát ugyanis akkor is ki kell fizetnie valakinek, ha az országon belül találunk árcsökkentő megoldásokat és esetleg onnan már nincs is szükség annyira.

Mindazonáltal úgy tetszik: ha az Orbán-kabinet a honi energiaárak júliusi befagyasztásakor fohászkodott az égiekhez ennek fenntarthatóságáért, az ott meghallgatásra talált. Ugyanis a világpiaci energiaárak lényegében fél éve változatlanok. Információink szerint ennek megfelelően az ukrán határon októbertől és januártól sem változik jelentősen a hazánkba szállított orosz gáz dollártarifája. A helyzetet ezen kívül csak a forint dollárhozmért árfolyama ronthatná, de ez – mint láttuk – nagyobb mértékben függ az Orbán-kormány elöljáróinak megnyilvánulásaitól, mint holmi nemzetközi folyamatoktól. (A hazai gázárakat alkotó képletek nem a mostani forinterősödést, hanem az elmúlt hetek gyengélkedő árfolyamát veszik alapul.)

A gázszolgáltatók tapasztalataink szerint magukban már elkönyvelték, hogy sem októbertől, sem januártól nem lesz lakossági gázáremelés. Veszteségeiket – amelyek kétségtelenül vannak, hisz április óta legalább tízszázalékos áremelést kérnek – lenyelik. Az ellátás emiatt nem kerül veszélybe – hisz arra törvény kötelezi a cégeket –, de más területeken bizonnyal komoly lobbierőt fejtenek ki a helyzet megváltoztatásáért. Mivel most minden elfogyasztott köbméteren veszteségük keletkezik, előbb-utóbb alighanem nekik is tanácsos lesz az égiekhez fordulniuk – enyhe télért, alacsony fogyasztásért könyörögve.

A pusztaedericsi gáztározó. A nemzetközi árak kedvező alakulása miatt a kormánynak nem sürgős, hogy megállapodjon a szolgáltatókkal
A pusztaedericsi gáztározó. A nemzetközi árak kedvező alakulása miatt a kormánynak nem sürgős, hogy megállapodjon a szolgáltatókkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.