Három hónapos csúcson a forint

A kedvező nemzetközi hangulattal magyarázható a forint tegnapi erősödése – állították a lapunknak nyilatkozó elemzők.

Ezt támasztja alá, hogy a cseh korona vagy a lengyel zloty árfolyama ugyancsak hasonló pályát írt le. A nap folyamán volt, hogy „csak” 275,38 forintot kellett adni egy euróért, amire több mint három hónapja nem volt példa. A devizahiteleseknek az kevésbé örömteli, hogy a svájci frankkal szemben nem tudott hasonló eredményt produkálni a magyar valuta, igaz, az alpesi ország pénze is gyengült a forinttal szemben. Tegnap volt, hogy 207 forint alatt is született üzlet, bár délután a jegyzés 208-as szint fölé kúszott.

A befektetői derűlátás egyrészről a váratlanul magas növekedést mutató szeptemberi euróövezeti üzleti hangulatindexnek köszönhető, másrészt annak, hogy Amerikában kedvező piaci környezet alakult ki annak hírére, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed monetáris lazításra készül. Ennek eredményeként a dollár folyamatosan gyengül minden devizával szemben, ami erősödést okoz a kelet-európai régióban is – mondta a Népszabadságnak Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank pénzügyi elemzője hozzátette, a helyzeten még az is javít, hogy a kockázatos euróövezeti adósokkal, Spanyolországgal és Írországgal szemben most feltámadt piaci kételyek nem éreztették hatásukat a magyar deviza kurzusában.

Szerintük a hétvégi választások eredményének kevés hatása lesz az árfolyamokra. A Fideszgyőzelmet mindenki elkönyveli, csupán az arányát illetően vannak különbségek. Az igazi kérdés az, hogy az októberre várt konkrét intézkedéscsomag milyen pontokat tartalmaz – állították egybehangzóan. A következő hónapban egyre több információ válhat ismertté a kormány gazdaságpolitikájáról, ez ugyanis nem halogatható tovább. A hónap végén a költségvetési tervezetet is le kell rakni. Hitelminősítők is érkeznek majd Magyarországra, illetve az IMF is látogatást tesz.

Most az euróárfolyam a 276–290 forintos sáv erős szélén áll – jegyezte meg Árokszállási. Ez technikai elemzések szerint ellenállási pont. A magyar devizának ezt tartósan áttörni csak akkor van esélye, ha a piac által várt megfelelő gazdasági pályát készít a kabinet, valamint a nemzetközi hangulat is kedvező lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.