Egykulcsos szja: megjátsszák befutóra?

Az országnak egy lépésben és azonnal kellene áttérnie a 16 százalékos, egykulcsos rendszerre – ezt Orbán Viktor mondta kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában. Lezárta ezzel a vitát? Az elmúlt napokban komoly vargabetűt írt le az egykulcsos személyi jövedelemadóval kapcsolatos kormányzati kommunikáció.

Az országnak egy lépésben és azonnal kellene áttérnie a 16 százalékos, egykulcsos rendszerre – ezt Orbán Viktor mondta kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában. A pártelnök-miniszterelnök azután beszélt erről, hogy a múlt héten nagy vihart kavart: Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte, hogy csak 2013-tól lesz 16 százalékos szja. Az államtitkár meg is indokolta: 2013 januárjától már az új szabályok szerint kell majd kiszámolni az adót.

– A rendszert tehát három év alatt alakítjuk ki. Ennek az az oka, hogy az adóreform egyben egy nagyarányú adócsökkentést jelent, ám ennek azonnali végrehajtása szétfeszítené a jövő évi költségvetés kereteit – mondta. A nemzetgazdasági miniszter a hétvégén szólalt meg a kérdésben. Matolcsy György határozottan tudatta: január elsejétől Magyarországon 16 százalékos családi személyijövedelemadó-rendszer lesz. Úgy vélekedett, hogy „ez egy fantasztikus áttörés lesz”, az egymillió új munkahely teremtésének az egyik, ha nem a legfontosabb eszköze. A miniszter azt is hozzátette, szerinte ez az egykulcsos adórendszer a térségben, sőt az Európai Unióban is a legversenyképesebb lesz, a legalacsonyabb adószinttel működve a legegyszerűbb adózást kínálja.

Ugyanakkor Orbán Viktor Az Estében nem tényként, hanem tervként beszélt a bevezetésről. A miniszterelnök azt mondta: kezdeményezi a kormánynál, hogy javasolja a parlamentnek: egy lépésben és azonnal térjünk át az egykulcsos rendszerre. 

– Azt gondolom, meg tudom győzni a kormány tagjait, és érzek magunkban elég erőt, hogy utána meggyőzzük a parlamenti képviselők legalább 50 százalékát erről – mondta. Kérdés, hogy miért kell a miniszterelnöknek győzködnie a kormányt, s miért a feles parlamenti többségért kell „lobbizni”, amikor a Fidesz–KDNP-frakciószövetségnek kétharmados támogatottsága van a T. Házban. A bizonytalanságot Orbán Viktor Az Estében igyekezett eloszlatni. Úgy fogalmazott: „szabad fogadni arra, hogy Magyarországon egy ilyen adórendszer lesz januártól”.

Ugyanakkor az is felvetődik: valóban a térség és az EU legversenyképesebb egykulcsos adórendszere jönne létre a 16 százalékos rendszerrel. Ha ugyanis a szuperbruttósítást nem törlik el, a 16 százalékos kulcs gyakorlatilag egy 20 százalékos adótehernek felel meg. Szlovákiában pedig 19 százalékos egykulcsos adózás van érvényben.

Orbán Viktor az szja-rendszer mellett arról is beszélt, hogy nem akar megszorításokra épülő gazdaságpolitikát folytatni. – Közép-Európa, aztán majd később egész Európa legversenyképesebb gazdasági rendszerét szeretném Magyarországon látni. Ehhez nem passzol a megszorítás – fogalmazott, megerősítve, hogy nem lesznek az embereket kedvezőtlenül érintő megszorítások. Arra a kérdésre, hogy az energia- és a távközlési szektor számíthate a bankadóhoz hasonló teherre, úgy válaszolt: szeptember 30-án, csütörtökön lehet majd látni, hol tart a költségvetés. –Ha úgy látjuk, hogy a költségvetésben szereplő 3,8 százalékos hiány nem tartható, akkor lépéseket fogunk tenni, de ez nem lesz az emberek számára megszorítás – mondta, míg az energiaszektor és a távközlési szektor esetleges, a bankadóhoz hasonló terhét firtató felvetésre úgy reagált, „ilyen bátran nem szaladnék még előre”.

Kormányzati kommunikáció. Legalább a miniszterek ugyanazt mondják
Kormányzati kommunikáció. Legalább a miniszterek ugyanazt mondják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.