Csúcsra járatja tiszaújvárosi gyárát a Jabil

Negyven százalékot növekedett a világ egyik legjelentősebb elektronikai gyártójának, a Jabilnak a hazai cége. A tiszaújvárosi cég a keleti régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, árbevétele pedig 2010-ben meghaladta az 1,3 milliárd dollárt. A cég vezetője szerint a jövő többek között az orvosi műszerek gyártásában van.

Másfél év alatt megkétszerezte létszámát a floridai székhelyű Jabil Circuit tiszaújvárosi leányvállalata. A tavaly februárban még 3500 főt foglalkoztató cég három csarnokában ma összesen 7500 ember dolgozik, köszönhetően annak, hogy az utóbbi egy évben több világmárkától kaptak megrendelést. Noha hivatalosan nem kommentálják az információkat, a nemzetközi szakmai fórumok szerint az európai piacra szánt BlackBerry készülékek igen komoly hányadát gyártatja a kanadai Research in Motion, napi negyvenezer készüléket.

A tavalyihoz hasonló létszámbővülésre a közeli jövőben nem látnak esélyt, jelenleg a létszám stabilizálása köti le a cégvezetés energiáit. A környéken rendelkezésre álló munkaerő alapján Király Zoltán ügyvezető igazgató úgy fogalmaz: a maximális létszám kilenc és fél ezer fő körül alakulhat. –A régióban a képzett munkaerő hiánya ma már lassan a fejlődés komoly akadálya lehet – mondta a cég vezetője. Erre tekintettel, az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamarával együttműködve az elektronikai gyártók nemrég közösen készített ajánlásokat tettek le a kormány asztalára. – Ezekről már elkezdődtek az egyeztetések, jól halad a munka – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A világ harmadik legnagyobb elektronikai bérgyártója Magyarországon főként mobiltelefonokat, set-top box készülékeket és autóipari elektronikát állít elő. A gyártás területén azonban másban is fantáziát lát a magyar cég, például az orvosi műszerekben, a távközlési infrastruktúra eszközeiben és a háztartási eszközöket távvezérlő berendezésekben. (A kínai Huawei például ezekben a hetekben dönt arról, hogy régiós logisztikai és gyártási központját hazánkba telepíti-e.) Globálisan ilyen terület még a napelempanelek gyártása, piaci információk szerint a régióban több bérgyártó is millió dolláros nagyságrendű beruházásokra készül, a technológia központja azonban Lengyelország lehet.

Napjainkban a „beültetéses” technológiával dolgozó gyárak a versenyképesek. Ezek gombostűfej vagy annál kisebb méretű alkatrészeket ültetnek az alaplapokra, majd mindezt forrasztják. Király Zoltán szerint ez a képesség óriási versenyelőnyt jelent a megrendeléseknél, ám kritikus az összeszerelő-kapacitás is. A kész telefonok és berendezések szerelése igényli a legnagyobb létszámot, s a szerelés minősége meghatározó.

Magyarország az elektronikai gyártásban vezető szerepet tölt be a kontinensen. A legnagyobbak, a Foxconn, a Flextronics és az Elcoteq is komoly kapacitásokkal van jelen hazánkban, de a Videoton, mint magyar tulajdonú cég is komoly forgalmat generál. Ez a teljesítmény az ipari termelés közel negyedét adja, míg a teljes elektronikai szektor beszállítókkal együtt a GDP több mint öt százalékát hozza.

A Jabilon belül az egyes megrendelésekért a magyar gyáregység az ázsiai és a közép-amerikai egységekkel versenyez. – Egy-egy termékcsoport kihelyezését az is jelentősen befolyásolja, hogy hol van a végfelhasználás – mondta Király Zoltán. Ezért Európa és a mexikói térség szerepe újra felértékelődik, s a korábbi években leépített kapacitások kezdenek újra felépülni.

A tíz éve működő magyar vállalat minden pénzügyi mutató tekintetében számottevő javulást ért el 2010-ben – tette hozzá Palásti Lajos pénzügyi igazgató. 2009-ben közel egymilliárd dollár árbevételt értek el, idén pedig 1,3milliárdotmeghaladó teljesítményre számítanak. Az ügyvezető igazgató szerint három-négy éven belül akár 2,5 milliárd dolláros árbevétel is reális lehet az alapján, hogy milyen növekedési prognózisok láttak napvilágot a cég ügyfeleit adó iparágakban. A magyar vállalat 2010-ben több mint ötmilliárd forint adót fizetett a költségvetésbe, tavaly pedig hárommilliárdot. Ami a beruházásaikat illeti: 2003–2004-ben évi több mint negyvenmillió dollár körül alakult, idén pedig elérhetik a húszmilliót, azaz kis híján ötmilliárd forintot. A tíz év során 277 millió dollárt (mai árfolyamon 61 milliárd forintot) fektettek be Magyarországon. A jövedelmezőség ebben a szektorban forrásaink szerint glo bálisan 3-4 százalék körül alakul.

A cég fejlődését, s a válság ellenére a foglalkoztatottság erős növekedését a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében több EU-támogatás segítette.

A Jabil 380 millió forintos támogatást kapott ahhoz az 1,8 milliárd forintos beruházáshoz, melynek keretében az okostelefon-gyártó és ehhez kapcsolódó raktározási kapacitásukat bővítették. További 400 milliós támogatást kaptak az összesen 1,2 milliárdos kutatás-fejlesztési beruházásukhoz. Függőben van egy 140 milliós támogatás megítélése, amelyet egy 300 milliós fejlesztéshez igényelt a cég, mobiltelefonprototípus-fejlesztő cellák kialakításához.

Alaplapokat állít össze egy dolgozó. Az orvosi műszerek gyártásában és a távközlési infrastruktúrában is látnak fantáziát
Alaplapokat állít össze egy dolgozó. Az orvosi műszerek gyártásában és a távközlési infrastruktúrában is látnak fantáziát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.