Nőtt a foglalkoztatottság

Tizenegy százalékon stabilizálódott a munkanélküliségi ráta a június és augusztus közötti időszakban, miközben az állástalanok száma 470,6 ezerre nőtt az előző, júliussal zárult periódushoz képest. A foglalkoztatottság viszont javult.

A munkanélküliségi adat az év eleje óta lassan csökken, a márciusi 11,8 százalékos csúcsról július végére érte el a 11,0 százalékot, s augusztusban nem is mozdult el onnan – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A félmilliós évindító rekordról az állástalanok száma augusztusra 470,6 ezerre mérséklődött. Ha viszont az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítunk, akkor még sokat kell tenni a munkanélküliségi mutatók javulásáért. Egy év leforgása alatt ugyanis a munkanélküliek száma 12 százalékkal nőtt, míg maga a pedig 1,1 százalékponttal volt alacsonyabb a most augusztusinál. A férfi ak körében 11,3 százalékos, a nőknél 10,7 százalékos munkanélküliséget mért a vizsgált időszakban a KSH.

A foglalkoztatottság terén jobb a helyzet: a tavaly augusztusi 3,8 milliónál négyezerrel többen dolgoznak bejelentetten a 15–74 éves korosztályban, s év eleje óta 80 ezer fős javulásról szól a statisztika. A foglalkoztatottak közül a 65–74 évesek tábora arányaiban nézve jelentősen, 28 ezer fősre szűkült, azaz egy hónap elteltével 4100 vonultak önként vagy kényszerből nyugdíjba, s adták fel állásukat. A nemrég publikált létszám és kereseti adatok azt mutatják, hogy döntő többségében a közszférából mentek nyugdíjba.

Pozitív tendenciáról árulkodnak a foglalkoztatottsági adatok, hiszen jellemzően a nyár végén, a mezőgazdasági vagy építőipari szezonmunkák csökkenésének következtében emelkedni szokott a munkanélküliek száma, ez pedig a statisztikák szerint most elmaradt – értékelte az adatokat Horváth István, a K & H Alapkezelő befektetési igazgatója, aki szerint a múlt héten bejelentett nagyobb autóipari beruházások hatására középtávon is tartósan csökkenhet a munkanélküliség. Ez azért fontos, mivel a jövőre várt, 3 százalék körüli GDP-növekedéshez a pozitív külkereskedelmi egyenleg mellett a belföldi fogyasztás élénkülése is elengedhetetlen.

A 11 százalékos adat egybevág az MKB várakozásaival – tudtuk meg Lőke András elemzőtől, aki viszont az általuk felvázolt növekedési prognózis alapján egyelőre nem számít további csökkenésre: év végén a globális konjunktúra folytatódásával 11,3, negatív esetben 12,4 százalékos munkanélküliséget vár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.