Decemberben nyílnak a szárnyvonalak

Megfejeli az előző kabinet idején bezárt vasúti szárnyvonalak mentén fekvő településeknek adott júliusi „ajándékát” a kormányzat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az új vasúti menetrend december 12-i hatálybalépésekor a nyári öt után újabb hat helyen indítja újra a személyszállító vonatokat. Az Almásfüzitő–Esztergom, a Börgönd–Sárbogárd, a Godisa–Komló, az Abaújszántó–Hidasnémeti, a Fehérgyarmat–Zajta és a Kocsord alsó–Csenger vonalon, összesen 165 kilométeren az év végétől ismét közlekedhetnek a vonatok – jelentette be Völner Pál. Az NFM államtitkára arról beszélt: az újabb szárnyvonalak megnyitása 43 település mintegy 135 ezer lakosának adja vissza a vonatozás lehetőségét.

A MÁV-Start Zrt. vonatai a szaktárca döntése nyomán 56 állomást, illetve megállóhelyet szolgálnak ki ismét. Az ígéretek szerint a megnyitott szárnyakon az új menetrend a forgalomszüneteltetést megelőzővel legalább egyenértékű, a kapcsolódó fővonalak járatrendjéhez illeszkedő szolgáltatást biztosít majd. A minisztérium a Szilvásvárad–Putnok vonal megnyitásáról sem tett le. Itt azonban a vonatok biztonságos közlekedésének feltételei decemberig nem teremthetők meg maradéktalanul. A szélsőséges időjárás okozta károk felszámolása komolyabb beavatkozást igényel.

Villamos vontatás Bajánsenyétől Bobáig

Az újabb szárnyvonalak megnyitásával együtt a Veszprém megyei Ukk községben egyszerre több vasúti fejlesztés átadását ünnepelték. Az NFM közleménye szerint legalábbis elkészültek a Bajánsenye (országhatár)–Boba szakasz villamosítási, a Zalalövő–Boba vonal biztosítóberendezési és távközlési munkái, valamint az Ukk–Boba deltavágány rehabilitációs fejlesztései. Átadásukkal az V. TEN-T közlekedési folyosóhoz tartozó szakasz – felerészben ISPA/Kohéziós Alap támogatásával megvalósuló – fejlesztésének utolsó három, eddig hiányzó eleme is elkészült. Az 55 milliárd forintba kerülő korszerűsítés eredményeként már 2010 augusztusábanmegindulhatott a villamos vontatású közlekedés a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Boba vasútvonalon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.