Vagy Matolcsy, vagy államtitkára nem mond igazat

Cáfolta a nemzetgazdasági miniszter azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint eltolódnak az Orbán-kormány által ígért adóreformok – így vezette fel a kormányhoz közel álló hírcsatorna Matolcsy György hétvégi nyilatkozatát a jövő évi adóváltozásokról. A tárcavezető kijelentette: 2011 január elsejétől 16 százalékos, családi személyijövedelemadó-rendszer lesz.

A miniszter cáfolata megsemmisítő erejű, és gyorsan elérte a címzettet. Akinek a dolgozószobája talán épp azon a szinten van, ahol Matolcsyé. A jobbos tévé ugyan a sajtóra próbálja tolni a felelősséget, de valójában a minisztériumon belül kell keresni az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok forrását. A minap Kármán András adóügyi államtitkár fejtette ki tisztán, közérthetően a kormányhoz szintén csekély kritikával viszonyuló Magyar Nemzetben, hogy miért nem lehet egy csapásra átállni a Matolcsy által „fantasztikus áttörésként” jellemzett adórendszerre.

Idézzük föl szóról szóra, mi jelent meg a lapban. A kérdés így hangzott: „A kormány közléseiből tudható, hogy több év alatt egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató adórendszert vezetnek be. Mikorra valósul meg az elképzelés minden eleme?” A válasz: „Biztosan állíthatom, hogy az adófizetők 2013. január elsejétől az új szabályok szerint számíthatják ki keresetük közterhét. A rendszert tehát három év alatt alakítjuk ki”. Majd hozzátette, hogy az azonnali végrehajtás szétfeszítené a jövő évi költségvetés kereteit.

Félreértheteten mondatok. De Matolcsyé is azok. Vagyis vagy a miniszter, vagy az államtitkára nem mond igazat. Hogy melyikük, azt majd az önkormányzati választások után tudjuk meg. Vannak arra utaló jelek, hogy míg Kármán az ügy szakmai részével van tisztában, Matolcsy dolga a politikai bizalom fenntartása – még egy hétig, a választásokig feltétlenül. A Hír TV például fontosnak tartotta aMatolcsy-nyilatkozat felkonferálásában megemlíteni, hogy „szakértők szerint a kormány által felvázolt rendszer felépítéséhez még legalább két év szükséges”. Erről aztán a miniszter egy árva szót nem szólt a mikrofon előtt. De kérdésében a Magyar Nemzet is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy többéves átállást tervez a kormány.

A találgatásoknak a törvényjavaslat vet majd véget, amit valamikor október közepe táján nyújt be a parlamenthez a kormány. Úgy fest, Matolcsynak túlzott elvárásai vannak ezzel kapcsolatban: az egykulcsos szja-t az egymillió munkahely felé tett legfontosabb lépésnek látja. Csakhogy a jövedelemadózás változása nem a munkaadó számláját, hanem a munkavállaló pénztárcáját dagasztja. Pusztán ettől nem kezdenek bővítésbe a cégtulajdonosok. Ahhoz az – egyébként helyesen – csökkentett társasági adón kívül a foglalkoztatásnak a munkáltatóra jutó terhein, a járulékokon kellene faragni. Erről viszont szó sincs a kormányprogramban. Forradalmi változást egyébként sem jelentene a 16 százalék: a hatályos, még Bajnaiék által elfogadott törvény alapján jövőre évi 15 millió forintig az alsó, 17 százalékos kulccsal kellene adózni, vagyis új jogszabályok nélkül is megvalósulna a lényegében egykulcsos adózás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.