Önkormányzati választások után jönnek az oroszok

Az eredetileg holnapra tervezett időpontról októberre, vagyis az önkormányzati választások utánra halasztották Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes budapesti látogatását – tudta meg a Népszabadság. Az elsősorban energetikai jellegű vitákban nem várható előrelépés: legalábbis a magyar fél nem készül semmilyen megállapodás aláírására.

Lapunk információi szerint elmarad Viktor Zubkov, Oroszország első miniszterelnök-helyettesének holnapra tervezett budapesti látogatása. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a kétoldalú gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos a helyhatósági választásokat megelőző kampány miatt állítólag igen elfoglalt, és orosz részről sem ragaszkodnak különösebben a szeptemberi időponthoz. A kétoldalú találkozóknak keretet adó Magyar–Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság következő, budapesti ülését így előreláthatólag október elején, de bizonyosan a magyar önkormányzati választások után tartják meg.

Fellegi Tamás először augusztus végén járt hivatalosan Moszkvában, előkészítendő a vegyes bizottság következő ülését. A szeptember körüli időpontról még a Bajnai-kormány állapodott meg a bizottság előző, igen sok vitával terhelt januári ülésén, melynek szintén Budapest adott otthont. A bizottságot, mint a két kormány közötti gazdasági fórumot láthatólag az Orbán-kabinet is elfogadta. Ugyanakkor – lényegében a Bajnaikormányhoz hasonlóan – a vitás kérdéseket egyelőre Fellegi Tamás sem tudta sikerre vinni. Ilyen például az oroszból magyar állami tulajdonba visszakerült, ám idén már vagy negyvenmilliárd költségvetési forintot felemésztő nemzeti légitársaság, a Malév ügye. A magyar kormány állítólag puhatolózó tárgyalásokat kezdett az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő, vagy félezermilliárd forintot kóstáló Mol-részvények megvásárlása tárgyában is. Az augusztus végi találkozót követően a Magyar Nemzetnek és külföldi hírügynökségeknek e tárgyban Fellegi, illetve a tárca lényegében annyit ismert el, hogy a téma szóba került, ám legutóbb már inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy a magyar kormánynak nem sürgős a vétel. Bizonyára az okok között szerepel, hogy az elvileg magántulajdonú Szurgutnyeftyegaznak esze ágában sincs eladni a csomagot, a magyar állam, avagy cége – például a Magyar Villamos Művek – pedig aligha képes előteremteni a tranzakcióhoz szükséges summát. Az Kreml mindmáig nem kommentálta a magyar kormánynyilatkozatokat.

Szintén napirenden szerepelhet a 2015 utáni gázbehozatal kérdése: addig él ugyanis a múlt évtizedben megkötött orosz–magyar egyezmény. Ez a kérdés hosszú távon alapvetően befolyásolhatja a hazai gázárakat. Terítékre kerül a paksi atomerőmű bővítése is, amelyben az oroszok szívesen részt vennének. Továbbra is patthelyzet van a magyarországi gázellátást végző EMFESZ Kft. vitás ügyeiben: a cég, mely furcsa és Oroszországban is vitákat kiváltó módon cserélt gazdát, a nagy vevőknél olcsóbban venne keleti irányú gázt. A legkevésbé problémásnak a Déli áramlat magyarországi szakaszának ügye ígérkezik. Ez azonban azért rendkívül pikáns, mert a Fidesz az elmúlt évek során a Déli áramlat kapcsán élesen ellenző megnyilatkozásokat tett. Ám kormányra kerülésük óta, ha halkabban is, de egyértelműen az orosz gázvezetékterv mellett teszik le a voksukat. Noha, továbbra is kiállnak a versenytársnak tekintett Nabucco-gázberuházás mellett is. Mindazonáltal jelenleg a felekhez közel álló forrásaink szerint egyik kérdésben sincs érdemi előrelépés. Állítólag ha sikerül valamiben megállapodni, pecsét mindenképpen egy később rendezendő miniszterelnöki találkozón kerülhet a megállapodásra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kérdésünkre nem erősítette meg sem a találkozó eredetileg tervbe vett szeptember 29-i eredeti időpontját, sem a lehetséges témákat. E tárgyban megismételték a tárca Szurgutnyeftyegazzal kapcsolatos korábbi nyilatkozatát, mely szerint Fellegi és Zubkov tárgyalt a cég Mol-részvényeinek magyarországi bejegyzési problémáiról. Azt viszont közölték lapunkkal, hogy a találkozóra előreláthatólag októberben kerül sor. Annak kapcsán, hogy a tervezett témákról milyen típusú dokumentumot terveznének aláírni (szándéknyilatkozatot, emlékeztetőt, netán szerződést), leszögezték: az októberi vezetői szintű találkozón a felek nem készülnek aláírására.

A Déli áramlat magyarországi szakaszát majdan üzemeltető cégről januárban született megállapodás. A folytatás még kérdéses
A Déli áramlat magyarországi szakaszát majdan üzemeltető cégről januárban született megállapodás. A folytatás még kérdéses
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.