Az EKB politikai szankciókat is szorgalmaz

Nagy lépést kellene tenni a gazdasági kormányzásmegteremtése felé, de ami a költségvetések és a gazdaságpolitikák felügyeletét illeti, fokozott erőfeszítésekre lenne szükség –az Európai Parlamentben mondta ezt Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, aki szerint meg kéne fontolni a szavazati jog megvonását a renitens államoktól.

– Az ördög a részletekben van, de a stabilitási és növekedési paktum nem bizonyult fénylő csillagnak az unió egén – fogalmazott Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az Európai Parlament szakbizottsága előtt hétfőn, a maga részéről megadva az alaphangját az e heti brüsszeli vitáknak. Ismét emlékeztette hallgatóságát, hogy 2005-ben az eurózóna nagy tagországai gyengítették a stabilitási paktumot, amely lehetővé tette volna a laza költségvetési politikát folytatók büntetését. Ám a válság tanulságait le kell vonni, s a lehető legszorosabb és nagyon szigorú gazdaságpolitikai egyeztetést kellene megvalósítani, hogy a valutaövezet politikai unió nélkül is működhessen.

Az EKB nevében Trichet leszögezte: a legjobb lenne, ha a tervezett pénzügyi büntetéseket politikai szankciókkal vegyítenék, de elismerte, hogy ehhez valószínűleg meg kéne változtatni a múlt év végén érvénybe lépett lisszaboni szerződést. A másodlagos jogalkotás szintjén azonban előre lehetne lépni, de ha a bizottság szerdán publikálandó javaslatai nem lesznek elég merészek, az EKB hallatni fogja a hangját. Túl az európai szemesztert illető megállapodáson, hogy a tagállamok előre bemutatják fő célkitűzéseiket Brüsszelben, Trichet kiállt amellett, hogy a költségvetési deficitek és az adósság szintjét sokkal mélyebben és együtt elemezzék, továbbá a versenyképességi mutatókat is messzemenően vegyék fi gyelembe, a bizottsági ajánlásokat elutasító államokat pedig büntessék meg. Eddig szinte kizárólag azzal foglalkozott a bizottság, hogy a GDP-hez viszonyított defi cit arányát három százalék alá kényszerítse a tagországokban, de háttérbe szorult az államadósságra vonatkozó hatvanszázalékos korlát betartatása, a versenyképességi mutatók pedig számításba sem jöttek.

– A megelőzés és a kiigazítás eszközei legyenek világosak –magyarázta Trichet. Egyetértett azzal, hogy a szakértőkből álló bölcsek tanácsa is véleményezze a stabilitási paktum reformját, amelyről a parlament is szavaz majd. Trichet támogatja, hogy a bizottság központi szerepet kapjon az ajánlások megfogalmazásában, illetve a büntetések elrendelésében, amelyek csak akkor nem lépnének érvénybe, ha a tagországok pénzügyminiszterei minősített többséggel ellene szavaznak. Az EKB elnöke sürgette a strukturális reformok megindítását, valamint a költségvetési hiányok erőteljes csökkentését.

Hétfőn késő este egyébként a pénzügyminiszterek is tanácskoztak ezekről a kérdésekről, de Matolcsy György – szokásához híven – jelezte, nem tájékoztatja a magyar sajtót az unió központjában. Szerdán a megszorítások ellen nagy tömegtüntetés lesz Brüsszelben, csütörtöktől két napon át megint a pénzügyminiszterek találkoznak, de informális alapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.