Sorra hátrálnak ki az elnök emberei

Peter Orszag és Christina Romer után az amerikai gazdaságpolitika újabb kulcsembere, Lawrence Summers is búcsút mond Obamának.

Szokatlannak éppenséggel nem nevezhető, hogy szűk két év után távozik az Országos Gazdasági Tanács feje: az előző amerikai elnök,George W. Bush éppen négy gazdaságpolitikust „fogyasztott el” nyolc év alatt ezen a poszton. Lawrence Summers, Bill Clinton egykori pénzügyminisztere keddi bejelentése szerint az év végével áll fel e testület éléről, hogy a Harvardra térjen vissza kutatni és tanítani. Ugyanakkor nem kell különösebb memória annak felidézéséhez, hogy a washingtoni gazdaságpolitika négy legmeghatározóbb személyisége közül mostmárcsakTimothyGeithner pénzügyminiszter maradt állva (noha az ellenzék képviselőházi vezetője, John Boehner nemrég arra szólította fel Barack Obamát, váljon meg tőle, éppen Summersszel együtt.)

Az elmúlt hónapokban fordított hátat a Fehér Háznak Peter Orszag, a magyar származású költségvetési igazgató, illetve Christina Romer, a Gazdasági Tanácsadók Tanácsának elnöke.Mindkét esetben voltak magánéleti indokok – az eddig facér, elvált Orszag újra családot alapít, Romer Summershez hasonlóan egyetemi katedrájára tér vissza –, ám kommentátorok hajlanak arra a magyarázatra: a gazdaság eredményei korántsem igazolják a várakozásokat, ráadásul a Demokrata Párt kiadós pofon elébe nézhet a novemberi választásokon. (Azaz Obama hátországa meggyengülhet a Capitoliumon elnöki ciklusa második felére.) Hiába ért véget „technikai értelemben” a recesszió, a mintegy 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő-csomag dacára 9,6 százalékos a munkanélküliségi ráta, mindent összevetve pedig 23 millióan próbálnak elhelyezkedni – igaz, a csomag nélkül még magasabb lenne a mutató, állítják elemzők.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve keddi állásfoglalásában utalt a kilábalás törékeny voltára, nyílt piaci bizottságának közleményében pedig komoly, az árstabilitást veszélyeztető deflációs félelmek köszönnek vissza. A keynesiánus recept – amelyet az Obama-adminisztráció általában elfogad – ilyenkor további élénkítést követelne meg, újabb csomaghoz viszont nincs politikai támogatás. A Fed – amely kedden változatlanul hagyta a kamatot – ugyanakkor élhet monetáris ösztönzőkkel, így a „menynyiségi könnyítés” keretében nagy mennyiségben vásárolhat fel kincstárjegyeket.

Mindezen nehézségek rányomhatják a bélyegüket a Fehér Ház belső viszonyaira is. Summers – aki amiatt is csalódott lehet, hogy Obama újrajelölte az egyébként republikánus Ben Bernankét a Fed élére, ahelyett, hogy őt javasolta volna – állítólag már tavaly év végén ki akart szállni, s csak az elnök kérésére maradt.

– Még az adminisztráció egyes hívei is azt mondják: meglepte őket, hogy ennyi ideig tartott Obamának gazdasági üzenete újrakalibrálása és gazdasági csapatának átalakítása – írta a The Washington Post.

– Nem hívnám ezt átalakításnak. Az adminisztrációk természete, hogy fejlődnek: egyesek maradnak és újak is jönnek – hárított David Axelrod, Obama „jobbkeze”.

Summers is távozik a Fehér Házból
Summers is távozik a Fehér Házból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.