Röviden

Élénkülési jelek a hazai kiskereskedelemben

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint júliusban 1,7 százalékkal nőttek a hazai eladások az előző év azonos időszakához képest, ezzel a 2007 márciusa óta tartó negatív sorozat szakadt meg. Bár az igen alacsony tavalyi bázis is szerepet játszik abban, hogy kiugrónak tűnik a júliusi adat, az pozitívum, hogy az összes termékcsoportban élénkülés volt megfigyelhető, így az élelmiszereknél 1,1, az iparcikkeknél 3,4 százalékkal bővült a forgalom. A Népszabadságnak nyilatkozó kereskedők reménykeltőnek nevezték az adatot, ugyanakkor óva intettek attól, hogy egyetlen hónap teljesítménye után trendfordulóról beszéljünk. (B. Z.)

 

Négymilliárdért épül luxusszálló Pápán

Luxusszálloda épül közel négymilliárd forintos beruházással Pápán. A termálfürdő melletti háromemeletes, négycsillagos hotel alapkövét szerdán rakták le. A 2012 tavaszán átadandó BestWestern Hotel Pápa 133 szobás lesz, hat elnöki lakosztályt, 25 emelt szintű szobát alakítanak ki, a többi pedig a négycsillagos nívónak felel meg. Létesítenek egy 250 résztvevőt befogadó konferenciatermet és egy 200 fős éttermet is. A költségekhez 445 millió forint uniós és állami támogatást nyert a beruházó K+F Pannon Hotel Projekt Kft. (MTI)

Hajógyári privatizáció ellen tüntettek Splitben

Több ezren tüntettek szerdán a horvátországi Splitben a hajógyárak privatizációja ellen. A versenytorzító állami támogatással működő üzemeket az uniós csatlakozás miatt kell eladni, ezt Brüsszel kötötte ki. Az ágazat 6 gyárban 11 ezer főt foglalkoztat, a beszállítókkal együtt több mint 100 ezer ember megélhetése függ tőle. A privatizáció lezárásáig az üzemek nem fogadhatnak el új megbízást, az alkalmazottaknak így nincsen munkájuk. A magánosítás első köre kudarccal zárult. (MTI)

Románia beéri az IMF készenléti hitelével

Románia jövő áprilisban már csak készenlétihitel-megállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal – jelentette ki Traian Basescu elnök. Fontosnak nevezte a hitelmegállapodás megkötését, de a pénzhez már nem akar hozzányúlni. Az ország a 2011. évi teljes, 5,7 milliárd eurós államháztartási hiányát kötvénykibocsátással finanszírozná. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.