Az első áramaukció

Elegáns hölgyek és urak ülnek a debreceni Kölcsey Kongresszusi Központ egyik különtermében, kezükben aukciós tárcsa.A pulpitusnál, nyakkendős úr áll, kezében fakalapácscsal. A látszat csal: a licitálók nem festményeket, hanem áramot akarnak. És nem venni, hanem eladni.

Magyarország első nyílt áramaukcióját rendezték meg tegnap a debreceni VIII. Energoexpo Energetikai Szakkiállításon. Az árverést Hajdu István újságíró vezeti, akinek van gyakorlata aukciók lebonyolításában: igaz, eddigi pályafutása során csak műtárgyakra hirdetett licitet, áramra még nem. E rendhagyó aukción összesen nyolc kisebb-nagyobb cég versenyezteti meg a licitre bejelentkezett áramszolgáltatókat: ki adja olcsóbban nekik az áramot? Ez nem szokatlan jelenség ugyan az üzleti világban, de a versenyeztetést általában elektronikus úton bonyolítják: az első országos áramaukción azonban személyesen képviseltetik magukat az áramszolgáltatók. A licitálók között látok egy csinos, hosszú, világosbarna hajú nőt, a 4-es tárcsa az övé – első pillantásra nem gondolnám róla, hogy pillanatokon belül sokmilliós üzletet bonyolít. A 2-es tárcsát egy harminc év körüli hölgy és partnere, egy jól szabott öltönyt viselő úr kapja: ha szembejönnének velem az utcán, házaspárnak hinném őket, nem pedig áramkereskedőnek.

Az első ajánlatkérő a nádudvari KITE Zrt., amely kilowattóránként 22 forintért hirdeti meg az áramot: s mivel az éves fogyasztása eléri az 1,8 millió kilowattórát, a társaság számára már egy forint különbség is jelentős megtakarítást jelent. Az árverés vezetője tízfillérenként csökkenti az árat. A 22 forintot még mind az öt licitáló tartja, 20 forint 90 fillérnél már csak négy áramkereskedő van versenyben, 20 forintnál már csak ketten.

– Tizenkilenc forint negyven fillér először, másodszor, harmadszor. A KITE a 2-es számú licitálóé – csapja le a kalapácsot Hajdu István.

Ezután következik a Zsadányi Malom 97 Kft. ajánlata, amely 24 forint 90 fillérről indul. A cég éves fogyasztása 465 ezer kilowattóra. 21 forintnál már csak hárman vannak versenyben, végül 19 forint 90 fillérrel a csinos, világosbarna hajú nő a nyertes. Az aukció legzsírosabb falatja a nyírgelsei szárnyasfeldolgozót üzemeltető Tranzit-Ker Zrt., amelynek az éves felhasználása olyan hatalmas – 7,5 millió kilowattóra –, hogy a társaság euróban adja meg az árat. A cég megawattonként 65 euróért versenyezteti a kereskedőket. A licit villámgyorsan eldől: a cég áramszolgáltatását az év végéig a 2-es tárcsát felmutató társaság végezheti megawattonként 64 euró 40 centért.Mai árfolyamon ez 17,9 forintos egységárat jelent.

Az árverés alig fél óra alatt lezajlik. Odalépek a 2-es tárcsával licitálókhoz, s kiderül: a hazai villamosenergia-ágazat egyik legnagyobb múltú csoportjához, az Elmű-ÉMÁSZ-hoz tartozó Magyar Áramszolgáltató Kft.-t képviselik. Az árverésen összesen három cég áramszolgáltatását sikerült megszerezniük. A cég értékesítési osztályvezetője, Balázsi Csaba, azt mondja: nagyon érdekesnek és hasznosnak tartja az aukciót, s reméli, hogy lesz még hasonló. Majd a 4-es tárcsát tartó hölggyel váltok pár szót, aki ugyancsak három sikeres licitet bonyolított.Tajti Vandának hívják, a JAS Budapest Zrt. portfóliómenedzsere. Őt az aukció nyíltsága fogta meg leginkább: most végre személyesen találkozhatott a konkurenciával.

Fordított felállás – Ma már a szolgáltatók versengenek a nagyfogyasztók kegyeiért
Fordított felállás – Ma már a szolgáltatók versengenek a nagyfogyasztók kegyeiért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.