Hivatalosan is lezárták a recessziót

Az amerikai gazdasági-pénzügyi válság hivatalosan is véget ért 2009 júniusában – döntött a Nemzeti Gazdaságkutató Intézet kebelében működő üzleti ciklusokat vizsgáló bizottság, amely kizárólagos jogkörrel rendelkezik arra, hogy a válságok kezdő és záró időpontját meghatározza.

A kirobbanást a kutatók 2007 decemberére datálták, azaz a Lehman Brothers bankház 2008. szeptember 15-i csődbejelentése inkább egy szimbolikus állomásnak tekinthető a hosszú úton. A válság záró időpontjának meghatározásához a tapasztalatok szerint fél-másfél év szükséges – szögezik le hétfői közleményükben a kutatók, akik azzal magyarázták a mostani „hezitálásukat” a végső szó kimondásával, hogy a 2009 júliusától megindult növekedést a foglalkoztatottsági mutató javulása csak jelentős fáziskéséssel követte.

A válság végét az Üzleti Közgazdászok Nemzeti Szövetsége (NABE) tavaly októberben jelentette be, míg a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke egy hónappal korábban ezt „nagyon erősen vélelmezte”, de a hivatalos terminus meghatározással máig kellett várni. A bizottság azt is leszögezte, hogy bármely ezt követő gazdasági visszaesés a most zárulttól független válságnak tekintendő és így is kezelendő. Következésképpen egy esetleges W alakú recesszióról már értelmetlen beszélni.

Robert Hall, a Stanford Egyetem közgazdászprofesszora, egyben a bizottság elnöke szerint a végső számla összeállításához még kell egy kis idő, az viszont biztos, az 1929–32-es nagy gazdasági világválság sokkal nagyobb károkat okozott. Az 43 hónapig tartott, a mostaninak a második helyhez 19 hónap is elég volt (a NBER statisztikájában 16-16 hónappal kap még helyet az 1973–75-ös és az 1981–82-es krízis).

A bizottság az amerikai növekedési adatok szelídülése –a tavaly év végi 5 százalékos GDP-bővülést az első két negyedévben 3,7, illetve 1,6 százalékos követte – láttán aggódik ugyan, de ezt a konjunktúra pillanatnyi megszakadásaként értelmezi. A gazdaság megy előre, még ha nem is az áhított ütemben – ismerte el a Bloomberg kérdésére Bruce Kasman, a JP Morgan Chase vezető közgazdásza. A fejlődés törékenynek tűnik, s ezek ismeretében Kasman egy esetleges újabb receszszió kialakulására 25 százalékos esélyt ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.